Școlile pot solicita un profesor psiholog
Ministerul Educației a introdus în regulamentul acestor instituții îndatoriri specifice.
Articol de Laura Stoican, Olt, 28 August 2024, 17:46
Școlile pot solicita în premieră centrelor de resurse și asistență educațională un profesor psiholog, cu atribuții clare de evaluare psihologică, consiliere și psihoterapie pentru elevi.
Ministerul Educației a introdus în regulamentul acestor instituții îndatoriri specifice, care se aplică de la 1 septembrie.
În școlile din toată țara, tot mai mulți copii au nevoie de sprijin specializat pentru gestionarea unor situații precum bullyingul, consumul de droguri, abandonul școlar sau neînțelegerile cu părinții.
Elevii care învață în școlile din satele și comunele județului Olt duc lipsă de ajutor de specialitate, în condițiile în care consilierul psiholog lipsește din peste 30% din aceste unități de învățământ.
Teodora Țecu, șeful Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt: În prezent, acoperim în proporție de 100% nevoile antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din mediul urban și 70% din mediul rural.
Ce rol are și cât de important este consilierul la cabinetul școlii, ne explică psihologul Jeni Briceag.
Copiii au în primul rând nevoie de un echilibru psihoemoțional și de multe ori familia și școala nu pot regla acest lucru. S-a micșorat numărul de elevi per consilier școlar și este deficit de consilieri la momentul acesta. Nu s-au ocupat toate locurile.
Ce fel de probleme au copiii în zilele noastre?
În primul rând, problemele emoționale, de adaptare la școală pentru cei mici, cei de clasele I-IV, chiar și V-VIII. Însă, din ce am lucrat în ultima perioadă, foarte mulți copii doresc să evolueze, iar părinții nu fac eforturi în acest sens.