Şcoli nepregătite pentru începerea anului şcolar
Unităţile şcolare din judeţul Olt nu sunt pregătite, în acest moment, de începerea noului an de învăţământ.
Articol de Laura Stoican, Olt, 24 August 2011, 15:56
Unităţile şcolare din judeţul Olt nu sunt pregătite, în acest moment, de începerea noului an de învăţământ.
Aceasta este concluzia, care se desprinde din raportul, prezentat, miercuri, de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt, în cadrul Şedinţei de Dialog Social de la Prefectura Olt, la mai puţin de o lună până la deschiderea oficială a anului şcolar.
Potrivit documentului, întocmit de autorităţile sanitare, în judeţ, sunt 639 de clădiri, în care învaţă şcolarii din care doar 389 au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Directorul adjunct al DSP Olt, Talia Cincă, a spus că, lipsa unei surse de apă potabilă, dar şi a grupurilor sanitare corespunzătoare împiedică, în cele mai multe situaţii, şcolile să obţină avizul.
Dar mai sunt şi alte cauze, care au condus la neautorizarea şcolilor, printre care clădirile cu faţade, tavane, pereţi sau acoperişuri deteriorate, lipsa grupurilor sanitare pentru profesori, mobilierul şcolar degradat, iluminatul natural sau artificial necorespunzător, lipsa sistemelor de canalizare sau a gardului împrejmuitor sunt principalele cauze pentru care nu se obţin avizele.
Aşa se face că, mii de copii din toate ciclurile de învăţământ vor studia, în anul şcolar 2011-2012, în clădiri care nu au o sursă proprie de apă potabilă, toalete corespunzătoare, şcoli cu pereţi şi acoperişuri deteriorate sau mobilier degradat.
Talia Cincă a precizat că, 250 de clădiri în care vor studia copiii nu sunt autorizate sanitar, majoritatea fiind din mediul rural, însă şi unităţile şcolare din oraşe se confruntă cu probleme care nu le-au permis să obţină mult râvnita autorizaţie.
O creşă, 14 grădiniţe cu program normal, şapte şcoli generale şi un internat din mediul urban nu sunt autorizate sanitar.
167 de corpuri de şcoală nu au primit avizul sanitar de funcţionare, iar 83 de şcoli nici măcar nu l-au solicitat.
În mediul rural, sunt 470 de unităţi de învăţământ, iar aproape jumătate dintre acestea, respectiv 227 sunt neautorizate sanitar-igienic.