Şcoală mobilă în Iaşi
Zeci de copii săraci din judeţul Iaşi participă la lecţiile în aer liber organizate în cadrul proiectului "Şcoala Mobilă". Proiectul este adresat copiilor străzii după un model din Belgia.
15 Februarie 2011, 12:42
"Şcoala Mobilă" este un instrument educaţional conceput pentru copiii străzii, copiii neşcolarizaţi sau cu risc de abandon şcolar.
Acest instrument este adaptat atât tehnic, cât şi pedagogic la realitatea copiilor cu dificultăţi şcolare, potirivit organizaţiei Salvaţi copiii.
Scopul principal este de a oferi servicii educaţionale stradale, fără a mai fi necesară deplasarea copiilor în cadrul unor instituţii, facilitând şi sporind eficienţa intervenţiei psihopedagogice.
Activităţile educaţionale stradale sunt primul pas în procesul de reintegrare sau integrare şcolară a copiilor, contribuind la diminuarea lacunelor educaţionale şi la creşterea stimei de sine a copiilor care au înregistrat eşec şcolar repetat.
Conceptul şcolii mobile se bazează pe principiul, "dacă nu poţi veni tu la şcoală, vine şcoala la tine".
Şcoala este construită pe un sistem care permite deplasarea cu uşurinţă în diferite zone ale oraşului.
"Şcoala Mobilă" este formată dintr-o serie de 5 table conectate între ele, care se pliază, ajungând la o dimensiune de 6 metri lungime.
De aceste table se ataşează planşe structurate pe diferite domenii precum drepturile copilului, literatură, matematică, vocabular, educaţie pentru sănătate, terapie creativă, prevenire consum droguri, prevenire prostituţie, prevenire HIV / SIDA.
Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi deţine în prezent, peste 300 de materiale educaţionale care pot fi ataşate Şcolii Mobile.
Implementarea acestui proiect în România a fost posibilă cu sprijinul organizaţiei Mobile School Belgia.