Schimbări în programul Prima casă
Potrivit normelor metodologice adoptate de executiv, pentru locuinţele care vor fi construite de la zero nu va mai fi nevoie de asocierea a şapte persoane, ci numai a două.
Articol de Angela Bârgoan, 19 Ianuarie 2011, 19:22
Adoptarea normelor metodologice permite continuarea programului "Prima casă" şi în 2011, însă ele aduc şi noutăţi.
O noutate este că pentru locuinţele care vor fi construite de la zero nu va mai fi nevoie de asocierea a şapte persoane, ci numai a două.
Suma cu care statul garantează în acest an programul "Prima casă" a fost stabilită în şedinţă de guvern la 200 de milioane de euro.
Această măsură ar urma să protejeze interesele tuturor părţilor în viitoarele contracte, susţin oficiali din ministerul de Finanţe.
Astfel, persoanele care vor lua credite prin acest program vor pune conturile curente drept gaj în favoarea băncii.
Ca urmare a celor constatate în practică, sunt avute în vedere şi alte modificări, precum preluarea creditului şi a locuinţei de către alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
În acest fel se preîntâmpină executarea garanţiilor statului, iar beneficiarul iniţial poate să-şi recupereze cheltuielile.
Noua formă permite şi preluarea de către unul dintre coproprietari a restului de cote părţi din locuinţa achiziţionată. Se reîntregeşte astfel dreptul de proprietate atunci când unul dintre beneficiari renunţă.
La fel se întâmplă şi în situaţia divorţului şi partajului, în cazul în care locuinţa a fost achiziţionată în timpul căsătoriei.
Totodată, pentru a se evita restanţele şi executarea garanţiei, va exista posibilitatea de reeşalonare, rescadenţare sau de modificare a valutei creditelor acordate - bineînţeles, respectând normele interne de creditare ale finanţatorilor.
În ceea ce priveşte banii alocaţi, bugetul pentru 2011 este de 200 de milioane de euro - a anunţat premierul Emil Boc.
"În rest, se păstrează exact acelaşi nivel al garanţiei de stat, respectiv 75.000 de euro în cazul în care se construieşte locuinţa de la zero, 70.000 de euro în cazul în care e vorba de achiziţionarea unei locuinţe noi şi 60.000 de euro în cazul în care e vorba de achiziţionarea unei locuinţe vechi.
"Cu alte cuvinte, plafoanele de anul trecut se respectă şi se continuă programul. La sfârşitul primelor şase luni, vom face evaluarea acestui program, şi, dacă va fi nevoie de completări suplimentare, vom decide în luna iulie. Până atunci, programul merge în această formă mai departe", a spus premierul.