Schengen şi moneda euro, "elemente fundamentale pentru aderare"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "două elemente sunt fundamentale pentru integrarea în Uniunea Europeană: intrarea în Schengen şi moneda europeană".
Articol de Sorin Solomon, 04 Martie 2013, 17:53
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că "două elemente sunt fundamentale pentru integrarea în Uniunea Europeană: intrarea în Schengen şi moneda europeană".
"Sunt obligaţii asumate de noi" a mai spus preşedintele României.
"Salut declaraţia primului ministru privind Consiliul JAI. E o revenire la normalitate" a mai declarat Traian Băsescu.
Din 2007, România a avut o politică de integrare în UE, a mai spus preşedintele României.
Traian Băsescu a mai spus că România a avut iniţiativa unor solicitări extrem de argumentate şi susţinute de Germania.
"A fost tema uniunii bancare care, de asemenea, a fost concepută pentru statele din zona euro. România a fost atunci extrem de vehementă şi a cerut să fie şi ea parte a Uniunii bancare. A fost tratatul fiscal, care a fost iniţial destinat tot statelor din zona euro. România a fost la fel de activă ca statele din zona non-euro să ratifice tratatul fiscal" a afirmat Traian Băsescu.
AUDIO: Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu transmisă de Radio România Actualităţi.
Preşedintele României susţine că aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie să rămână o prioritate,
"Poziţia pe care o susţin fără rezerve, şi mă bucură declaraţia primului ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta e o prioritate doar din punct de vedere economic. Este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere politic" a mai declarat Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a declarat că România va renunţa să mai ceară aderarea la Schengen la Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Intrerne din acestă săptămână.
Mandatul ministrul de interne pentru acestă întâlnire va fi stabilit oficial la şedinţa de guvern de miercuri, dar prim-ministrul a anunţat deja schimbarea de strategie, după ce Germania a ameninţat că va bloca prin veto un eventual acord al miniştrilor europeni pentru primirea României şi Bulgariei în Shengen.
Premierul Victor Ponta aminteşte însă că Shengen este un obiectiv ratat de toate guvernele anterioare şi că ţintele de integrare europeană vor fi urmărite de acum cu o "atitudine realistă, pragmatică şi demnă".
Mutarea frontierei UE "pe frontiera noastră este extrem de importantă"
Traian Băsescu a mai spus că sumele cheltuite în ultimii ani pentru integrarea în Spaţiu Schengen şi vehiculate în ultimele zile trebuie să fie prezentate corect.
"Vreau să vă dau cifrele corecte, legat de costurile pe care România le-a avut pentru pregătirea Schengen: 470 de milioane euro, bani de la UE, 88 de milioane euro, din bugetul României, bani cheltuiţi pentru aşa-numitele cheltuieli neeligibile în Schengen" a mai spus preşedintele României.
Traian Băsescu a mai declarat că Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României.
"Sunt cel puţin 7 state care ar fi votat împotrivă din cauza raportului MCV. Prudenţa arătată astăzi de primul ministru este de bun augur. Sper să se menţină pe această linie" a mai spus preşedintele.
Ministrul federal de interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.