Schema de compensare care reglementează preţurile din energie
Schema de compensare care reglementează preţurile din energie poate suferi modificări în Parlament.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Septembrie 2022, 18:45
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Schema de compensare prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care reglementează preţurile din energie ar putea suferi mai multe modificări în Parlament.
Atât reprezentanţii opoziţiei, cât şi cei ai puterii au în vedere numeroase amendamente.
În cadrul discuţiilor care au avut loc azi, în Comisia Economică din Senat, preşedintele acesteia, social-democratul Daniel Zamfir, afirma că documentul a fost făcut în pripă şi are nevoie de îmbunătăţiri. Una dintre problemele semnalate a fost chiar modul de raportare a consumului în vederea tarifării.
Reporter: Alina Stănuţă: ”PSD va depune un amendament care prevede că pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări la prețul energiei să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară de anul trecut, cum prevede forma actuală a ordonanței. Din opoziție, şi USR susține același tip de amendament. Pe de altă parte, PNL intenționează să depună un amendament potrivit căruia facturile să se calculeze nu doar pe baza consumului de anul trecut, ci a mediei consumului din aceeași perioadă a ultimilor trei ani. Vicepreședintele ANRE, Zsolt Nagy, arăta că propunerea care vizează consumul curent de energie este o soluție greu de implementat din punct de vedere tehnic.
Zsolt Nagy: ”Este foarte complicat pentru furnizori, pentru că în această variantă, prețul aplicat pentru fiecare client poate să varieze de la o luna la alta. Deci, în această lună, dacă sunt sub 100 de kilowați/oră, mi se aplică 0,68, luna următoare am 150, mi se aplică 0,8 și dacă într-o lună sar de 300, atunci nu mi se mai aplică plafonarea. E foarte greu de urmărit ce se întâmplă în cazul în care, la sfârșitul anului, consumul mediu lunar trece de 300. Părerea mea personală este că cel mai echitabil este să te raportezi la un istoric de consum. În România, în categoria de 0-100 se încadrează, în acest moment, peste 4,9 milioane de gospodării, în a doua categorie, puțin peste 3,5 milioane și mai rămân 100.000-200.000 de gospodării care nu beneficiază de plafon. ”
Săptămâna viitoare vor fi analizate toate amendamentele și se va decide prin vot forma finală a Ordonanței de Urgență, care va fi înaintată plenului Senatului, ca prim for sesizat.”