Scandalul cărnii de cal din lasagna, analizat de CE
Comisia Europeană ar urma să prezinte date privind o posibilă implicare a unor producători români în scandalul privind înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal în produse congelate.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Februarie 2013, 08:43
Gradul de implicare a unor producători români în scandalul privind înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal în produse congelate fabricate de producătorul suedez Findus se va cunoaşte, luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, a anunţat ministerul agriculturii.
Scandalul care a cuprins aproape toate ţările din vestul Europei a izbucnit după ce Agenţia britanică pentru Siguranţa Alimentară anunţa joia trecută că a descoperit în preparatul lasagna, marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, chiar şi 100% carne de cal.
Produsul era fabricat de compania franceză Comigel, căruia îi furniza carne o altă companie franceză, Spanghero.
Aceştia spun însă că au importat carne din România şi acuza abatorul românesc că i-ar fi livrat cal în loc de vită.
Din ancheta demarată sâmbătă de autorităţile specializate din România a rezultat până acum că, dintre cele două abatoare incriminate, unul iese din discuţie, întrucât exportă numai carne de cal.
Ministerul agriculturii condamnă astfel de practici menită să inducă în eroare consumatorul, angajându-se, alături de autorităţile din celelalte ţări, să-i identifice şi să-i pedepsească pe vinovaţi.
Specialiştii români din domeniul alimentar au respins toate acuzaţiile aduse de firmele străine implicate în scandal, afirmând că originea problemei nu se află în România.
Ei spun că în UE orice bucată de carne trebuie să aibă o etichetă, pe care să scrie abatorul şi ţara de origine.
Fraudă "de dimensiuni internaţionale"
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat la TVR că importatorul este obligat să verifice calitatea cărnii.
"În momentul în care îmi intră o cantitate de carne într-o societate, eu verific din punct de vedere şi al siguranţei alimentelor, şi din punct de vedere sanitar-veterinar proprietăţile cărnii respective şi ştiu despre ce carne este vorba.
"Dacă, într-adevăr, s-a etichetat într-un fel şi a ajuns la cel care a cerut o altă carne, acel importator trebuia să se plângă. Faptul că nu s-a plâns şi acum a apărut această carne în lasagna, eu cred că poate cei doi au mers pe o mână, pe o mână de înşelăciune", a declarat la TVR preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
Ziarul britanic "The Observer" scrie că este posibil ca grupări mafiote poloneze şi italiene să fie implicate în scandalul privind carnea de cal descoperită în produse care ar fi trebuit să conţină doar carne de vită.
Surse apropiate ministerului alimentaţiei din Marea Britanie au declarat că burgerii de vită, lasagna şi celelalte produse contaminate cu carne de cal ar fi rezultatul unei fraude de dimensiune internaţională.
Guvernul francez şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din industria cărnii vor participa luni seară la o reuniune de criză pe tema acestui scandal, a anunţat duminică ministrul francez al agriculturii.
Între timp, însă, aproape toate lanţurile franceze de hypermarket au început să retragă de pe piaţă produsele comercializate sub marca Findus.