Scăderea TVA "nu va modifica preţurile alimentelor de bază"
Analiştii economici apreciază că diminuarea TVA pentru unele produse cu 15%, măsură anunţată de premierul Victor Ponta, nu va avea efectul scontat pentru consumatori.
Articol de Beatrice Brăileanu, 25 Iulie 2012, 15:43
Preţurile alimentelor de bază nu vor scădea, ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată la produsele agroalimentare, transmite reporterul Radio România Actualităţi, Liza Diaconu.
Analiştii economici socotesc că intenţia guvernului, anunţată marţi de premierul Victor Ponta, de a diminua TVA-ul cu 15 procente, nu va avea efectul scontat, iar consumatorii nu vor avea nimic de câştigat.
Reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente este o măsură discutată în ultima vreme, atât de mediul politic, cât şi de cel economic.
Astfel, asociaţia producătorilor de carne de porc din România consideră că această măsură este viabilă şi asigură, pe lângă protecţia socială, şi o creştere a ratei colectării la bugetul de stat, se precizează într-un comunicat.
Pe de altă parte, Banca Mondială, cât şi Fondul Monetar Internaţional nu au agreat această idee, pentru că ar complica sistemul de colectare şi ar duce la majorarea deficitului bugetar.
Analistul Dragoş Cabat a declarat pentru Radio România Actualităţi că această măsură nu ar conduce la reducerea preţurilor.
"Dacă agenţii economici, deci fermierii şi mai ales cei care vând şi cumpără alimente, au spirit economic, nu va duce la scăderea preţurilor, pentru simplul motiv că, din cei 24% TVA încasaţi, ei primesc înapoi 15%.
"Dacă ar scădea preţul la alimente şi TVA-ul ar fi mai puţin, banii pe are îi primesc ei înapoi ar fi mai puţini", a declarat Dragoş Cabat.
"Propagandă electorală jignitoare"
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la ministerul agriculturii, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.
"Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului", a afirmat Victor Ponta.
Şeful guvernului a precizat că principalele avantaje ale unei TVA diferenţiată pe produsele agricole constă în reducerea preţurilor, fiscalizarea agriculturii şi pentru ca producătorii români să pătrundă pe piaţa hipermarketurilor.
PDL califică drept "propagandă electorală jignitoare" măsurile anunţate de premierul Victor Ponta privitoare la reducerea TVA la alimente, a declarat vicepreşedintele democrat-liberal Andreea Paul.
Ea a explicat, printre altele, că înainte de aplicare, astfel de măsuri trebuie să fie negociate cu Comisia Europeană şi FMI.
"Ori, noi avem astăzi un guvern care a aruncat economia în aer, care şi-a pierdut credibilitatea europeană şi care nu are nicio şansă să obţină aşa ceva", a spus Andreea Paul.
În ceea ce priveşte discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale referitoare la introducerea TVA diferenţiată, Victor Ponta a precizat că bugetul pentru anul 2013 va fi discutat în toamnă cu oficialii instituţiilor internaţionale.