Satele, păzite de poliţişti rurali şi caraule
De la 1 septembrie va fi mărit numărul secţiilor de Poliţie Rurală pe fondul creşterii criminalităţii la sate. Între timp, ţăranii se descurcă cum pot şi înfiinţează caraule.
Articol de Sorin Moţatu, 29 August 2012, 18:53
În sate şi comune, agricultorii se confruntă cu jafuri din ce în ce mai multe.
Hoţii le invadează culturile sau le dau foc.
Oamenii se plâng că nu mai rămân cu nimic, pentru că numărul agresiunilor de acest fel este în continuă creştere, în timp ce poliţia nu-i mai poate apăra.
Astfel oamenii nu au avut altă soluţie decât să îşi păzească singuri culturile.
"Se fură ca în codru, poliţia nu-şi face datoria. Chemi un echipaj de poliţie, până vine aici te omoară, te îngroapă de trei ori.
"Păzim porumbul cu pistolul. Nu eşti aici, sau te ameninţă, vine şi-ţi pune furca. Am aici un pogon de pe care a furat, celălalt e tot al meu, nu au umblat la acela până acum.
"A venit unul şi a dat foc la zăvoi, că aşa au făcut şi anul trecut, ne-au dat foc în capul celălat la porumb şi în capul acesta a luat.
"Câţi putem, câţi suntem aici, venim şi ziua, şi noaptea, şi tot nu putem să facem faţă", spun oamenii de la ţară.
Autorităţile au anunţat miercuri că peste câteva zile începe procesul de reorganizare a Poliţiei Rurale din cauza creşterii infracţionalităţii în sate şi comune.
De la 1 septembrie va fi mărit numărul secţiilor de Poliţie Rurală.
Secretarul de stat în ministerul de interne, chestorul Nicolae Căbulea, spune că s-a aprobat suplimentarea cu 2.748 a numărului funcţiilor de şefi de post. În total, vor fi peste 380 de secţii de poliţie rurală.
"Menţinerea secţiilor de Poliţie Rurală, dar, în acelaşi timp, reducerea numărului de efective care compun aceste secţii de la peste 20 de poliţişti la o medie între 5-12 poliţişti, centrul de greutate transferându-se spre posturile de Poliţie Comunale, unde, dacă până în prezent avem un poliţist la nivelul fiecărui post de Poliţie Comunală, în perioada următoare va fi o medie de cel puţin trei poliţişti", a declarat Nicolae Căbulea.
Şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, Nicolae Căbulea, a arătat că în mediul rural furturile din locuinţe au crescut cu 23,6%, tâlhăriile - cu 16,7% şi furturile din autoturisme - cu 15,5%.