Şase studenţi au trăit o lună cu salariul minim
Mai multi studenţi clujeni au facut un experiment, încercând să trăiască timp de o lună cu salariul minim pe economie, de 600 RON. Aceştia spun că este foarte greu să te întreţii din această sumă.
03 Decembrie 2010, 14:48
Şase studenţi din Cluj au făcut un experiment şi au încercat să trăiască cu salariul minim pe economie timp de o lună.
Primii doi studenţi care au participat la experiment, Bogdan Cardoş şi Sorin Parpucea au încheiat luna de test la 1 decembrie, ceilalţi patru studenţi urmând să o încheie pe 8 decembrie.
"Proiectul îşi propune să identifice nevoile persoanelor care trăiesc cu salariul minim pe economie şi să găsească soluţii care să vină în ajutorul acestora.", spune Bogdan Cardoş.
Cei doi studenţi care au încheiat luna de test din acest proiect au menţionat că a trebuit să se descurce cu 461 RON, care este salariul minim pe economie net.
Din aceşti bani au trăit doar ei. Nu au întreţinut alte persoane şi nu au avut de plătit credite la bănci.
"În această lună am renunţat la carne, transport în comun, deplasându-mă cu bicicleta, la o parte din vicii şi la viaţa socială", spune Sorin Parpucea.
Cei doi studenţi au încercat prin diferite metode să obţină venituri suplimentare sau produse.
Cei doi au spălat vase pentru prieteni în schimbul unei farfurii de ciorbă sau unui sandwich.
Alte metode de a obţine bani au fost să ajute la organizarea unor petreceri sau la teme şi proiecte, au oferit consultanţă şi au recurs chiar la troc pentru a obţine anumite produse.
Bogdan Cardoş a slăbit 8 kilograme în această lună şi a răcit din cauza vremii şi a sistemului imunitar slăbit.
Sorin Parpucea a slăbit doar 3 kilograme deoarece s-a hrănit cu pâine, orez şi cartofi pentru a-şi potoli foamea.
Sorin şi Bogdan menţionează că pe 15 decembrie va fi întocmit un raport cu rezultatele acestui experiment care va fi la baza realizării unor proiecte care să îi sprijine pe cei care sunt nevoiţi să se descurce cu salariul minim pe economie.
"Una din cocnluziile la care am ajuns pe la jumătatea lunii este că ţine foarte mult de educaţie.şi de ideea de educaţie continuă. Indiferent de vârstă oameni trebuie să aibe acces la module de educare continuă. Şi mai contează puterea exemplului. Noi vrem să ajutăm persoanele care au voinţă dar nu găsesc ajutor, pentru ca aceştia când îşi vor creşte calitatea vieţii să ajute la rândul lor alte persoane", a declarat Bogdan Cardoş.
Audio: Ascultaţi mărturiile lui Bogdan Cardoş şi Sorin Parpucea.