Sărbătoarea Botezului Domnului
Pe malul râurilor sau în faţa bisericilor, preoţii au oficiat slujba sfinţirii apei, în amintirea botezlui primit de Iisus Hristos în apele Iordanului.
Articol de Radiojurnal, 06 Ianuarie 2019, 16:59
Procesiune de Bobotează, la Constanţa
O amplă procesiune are loc astăzi la Constanţa: de Bobotează, Arhiepiscopul Tomisului aruncă trei cruci în apa mării, pentru a fi recuperate de tineri.
Reporter: Sorin Cealera - Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a aruncat în mare cele trei cruci, simbolizând Sfânta Treime, iar 12 tineri au plonjat în apa rece pentru a le recupera, ceea ce s-a şi întâmplat. I-am văzut pe fiecare dintre cei trei scoţând crucea din apă cu un gest învingător, de biruinţă. A fost, practic, finalul unei procesiuni care a durat mai mult de o oră, aici, pe faleza Cazinoului, unde Arhiepiscopul Tomisului a sfinţit 50.000 de litri de apă astăzi, în butoaiele transportate de care trase de boi, măgari şi cai. A fost un spectacol care, iată, se repetă an de an, gustat din plin de cei aproape 12.000 de credincioşi care au venit să urmărească şi în acest an această slujbă unică de Bobotează, care se săvârşeşte la ţărmul Mării Negre.
Slujbă de Bobotează la Galați
Potrivit corespondentului nostru Maria Măndiță, circa 2000 de persoane au asistat, astăzi, la slujba de Bobotează, oficiată pe Faleza Superioară a Dunării din Galați, în timp ce s-au înregistrat mai multe averse de ninsoare.
Aici, la poalele bisericii fortificate Precista, de la ora 13.00, a avut loc tradiţionala slujbă de Bobotează oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, care a sfinţit 15.000 de litri de apă, aşezaţi, după tradiţie, în 13 căzi (butoaie mari), din lemn, decorate cu cetină şi tricolor.
La altarul amenajat in aer liber au fost amplasate, de-a dreapta și de-a stânga, două cruci din gheaţă, în amintirea proverbialului ger al Bobotezei, când frigul forma sloiuri pe Dunăre, din care se cioplea crucea de Bobotează. După slujba de sfințire a apelor, arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian a aruncat crucea de bobotează în apele Dunării, moment în care militarii prezenți au tras în aer trei salve de pușcă.
După crucea de Bobotează s-au aruncat în apele Dunării 16 bărbați, iar cel care a recuperat cruce este Ioan Pârlog, un tânăr de 26 de ani, din Huși. Bărbatul a spus că a venit de la Iași la Galați pentru a petrece Anul Nou și a rămas și pentru Bobotează. Ioan Pârlog este fotbalist la echipa “Viitorul Hârlău” și că speră să aibă noroc în acest an și să promoveze cu echipa din liga a IV-a în care se află acum.
Cruce de gheaţă sfinţită în Pasul Tihuţa
Numeroşi credincioşi au participat, duminică, de Bobotează la sfinţirea unei cruci de gheaţă în Pasul Tihuţa la Mănăstirea Piatra Fântânele, transmite corespondentul nostru Cristiana Sabău.
În fiecare început de an, crucea de gheaţă este atracţia zonei. În afară de credincioşii care vin la slujba de sfinţire, şi turiştii care se opresc la castelul Dracula din apropiere trec să o admire şi să o fotografieze. Mulţi urcă şi la crucea cea mare din fier, ridicată în 2010 în apropierea mănăstirii.
FOTO: Sfinţirea unei cruci de gheaţă în Pasul Tihuţa la Mănăstirea Piatra Fântânele. Sursa foto: Cristiana Sabău.
Mănăstirea Piatra Fântânele a fost construită în 1928 şi reînfiinţată în 1995 când a venit aici un grup de măicuţe de la Mănăstirea Văratec.
Sute de oameni au participat, duminică, de Bobotează, la slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari la Biserica Protopopiatului Bistriţa. După ce preoţii au sfinţit apa din butoaie, credincioşii s-au grăbit să ia Aghiasma Mare despre care se spune că este vindecătoare de boli. Ca să se asigure că le ajunge tot anul, unii au luat chiar şi câte 5 litri în bidoane.
Boboteaza este sărbătorită în 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit în 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.