Șapte persoane reținute în dosarul contrabandiștilor de deșeuri
Șapte persoane au fost reținute în dosarul contrabandiștilor de deșeuri, iar procurorii au cerut deja arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Octombrie 2023, 09:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI- Șapte persoane au fost reținute în dosarul contrabandiștilor de deșeuri, iar procurorii au cerut deja arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile. Peste 40 de percheziții au făcut polițiștii și cei de la DIICOT zilele trecute, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu, unde au descoperit tone de gunoaie aduse la noi în țară ilegal, iar Garda de Mediu a dat amenzi de 100.000 lei și a închis trei firme.
Reporter: Nicoleta Turcu - ”Zeci de persoane au fost audiate în dosarul penal deschis de oamenii legii care cercetează un grup infracțional specializat în introducerea în țară de deșeuri provenite din spațiul intracomunitar. Au fost ridicate telefoane mobile, documente, laptopuri și diferite sume de bani în euro, lei și franci. În urma audierilor, procurorii DIICOT Timișoara au dispus reținerea pentru 24 de ore a liderilor grupării infracționale și persoanelor imediat de sub acestea și cercetarea în stare de libertate a celorlalte persoane bănuite, în general transportatori. Din cercetări a rezultat că rețeaua era organizată pe mai multe paliere. Intermediarii, care s-au ocupat de importuri de la firme din străinătate, prin acte false, arătau că materialele pe care le aduceau făceau parte din categoria deșeurilor reciclabile. Din cel de-al doilea palier făceau parte transportatorii. Ei mergeau la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde încărcau gunoaiele, iar ultimul era constituit din administratorii unor societăți de valorificare și reciclare a acestora. Ei erau și cei care ascundeau urmele trasabilității mărfurilor. Ce se întâmpla de fapt? Pentru a reduce cheltuielile, firmele străine colectau neselectiv deșeurile și le trimiteau în România, unde prețul de procesare este de 80 lei pe tonă, unul dintre cele mai mici din Europa. Astfel, s-au obținut câștiguri financiare importante și s-a pus în pericol sănătatea populației. Anchetatorii spun că transporturile se făceau noaptea și la sfârșit de săptămână, când inspectorii de mediu de la frontieră erau liberi. Autoritățile au descoperit 56 de astfel de transporturi care conțineau peste 1.500 de tone de gunoaie.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/