"Şanse mici de angajare" pentru şomerii din Iaşi
O firmă a devenit un "furnizor" de şomeri din sectorul de stat, ajungând de la şapte mii de angajaţi în 1990 la doar zece salariaţi, în prezent.
20 Aprilie 2010, 18:49
Sindicatele din Iaşi atrag atenţia că singura variantă pe care o au şomerii este să lucreze la negru în firme mici.
Aceasta în condiţiile în care companiile sunt preocupate de reducerea cheltuielilor, iar majoritatea fostelor mari unităţi sunt pe cale de dispariţie cum este şi cazul Fabricii Nicolina, cunoscut producător de utilaje pentru transport şi infrastructură.
Nicolina este un exemplu de "furnizor" de şomeri din sectorul de stat, firma ajungând de la şapte mii de angajaţi în 1990 la doar zece salariaţi, în prezent.
Foştii angajaţi de la Nicolina susţin că fabrica nu trebuia închisă.
"Mulţi ne sună şi acum după 5 ani de întrerupere a activităţii şi întreabă dacă mai reluăm activitatea şi mai putem face piese de schimb pentru utilajele pe care le-am distribuit în ţară", a declarat fostul lider de sindicat Gheorghe Păduraru.
Inginerul Cătălin Oană a lucrat la Societatea Nicolina 35 de ani şi a trecut prin mai multe faze, inclusiv a deţinut pentru o perioadă funcţia de director al acestei societăţi.
"Statul, care este patronul Nicolinei ca şi a altor mari întreprinderi care au mai rămas în portofoliul AVAS trebuia să oblige societatea la un proces foarte sever de reorganizare, cu oameni deosebiţi, care odată risipiţi se pierd nişte competenţe.
"Să nu uitaţi că Nicolina şi-a plătit o foarte mare parte din datorii. Să plăteşti aproape opt milioane de euro din datorii nu cred că s-a mai întâmplat la nivelul Iaşului", a declarat Cătălin Oană.