Sanitas ameninţă că va da statul în judecată
Membrii federaţiei contestă decizia autorităţilor de a trimite doctorii în concediu fără plată.
Articol de Adriana Turea, 19 Noiembrie 2009, 18:56
Federaţia Sanitas ameninţă că va da statul în judecată, pentru că personalul medical este obligat să intre în concediu fără plată opt zile, până la sfârşitul anului.
Pentru aceasta, de săptămâna viitoare, se strâng semnături de la membri de sindicat, nemulţumiţi că li se încalcă drepturi prevăzute în Codul Muncii şi în Contractul Colectiv de Muncă.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a menţionat că salariaţii din sistemul sanitar au pierdut o parte din sporuri şi nu li s-a acordat prima de stabilitate pe ultimul trimestru al anului 2008.
"Dacă cuantificăm pierderea drepturilor, această măsură vine în plus pe umerii noştri şi este de neconceput.
"Am solicitat Federaţiei Sanitas, membrilor Consiliului Naţional să nu angajeze prin nicio semnătură şi nicio parafă a Federaţiei Sanitas acorduri sau înţelegeri cu managerii de spital privind trimiterea în concediu forţat a salariaţilor.
"Ne vom ocupa în perioada următoare de deschiderea unui şir enorm de acţiuni în justiţie, pentru că toate aceste drepturi, din punctul nostru de vedere, sunt încălcări ale Codului Muncii şi ale contractelor colective de muncă şi, chiar dacă nu le vom obţine acum, în cursul lui 2010, cu siguranţă le vom recupera", a declarat Marius Petcu.
Întrebat dacă va organiza proteste de stradă, preşedintele Federaţiei Sanitas a declarat că a lăsat libertatea fiecărei organizaţii să se manifeste.
"Cei mai mulţi dintre colegi au spus că, pe fondul aplicării unor astfel de măsuri, nici nu mai trebuie să organizeze ei acţiuni de protest, pentru că au apărut protestele spontane, care înseamnă refuzul pur şi simplu de a pleca în concediul acesta forţat", a declarat Marius Petcu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Anton Irimie, a declarat că ieri a dat o hotărâre de guvern prin care se vor acorda drepturile salariale pentru 55 de unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii, inclusiv centrele de transfuzie sanguină, institutele de hematologie şi direcţiile de sănătate publică.
În ceea ce priveşte aplicarea măsurii concediului fără plată în sistemul sanitar, secretarul de stat Anton Irimie a menţionat că "nu se aplică măsura concediului fără plată, se aplică măsura reducerii cheltuielilor de personal cu 15,5%, conform legii. Asta nu înseamnă că e obligatoriu să-şi ai concediul fără plată. Sunt multe alte modalităţi şi asta am discutat cu liderii de sindicat şi sper că împreună să găsim soluţii."
Săptămâna aceasta, Colegiul Medicilor din România a cerut autorităţilor să renunţe urgent la decizia de a trimite doctorii în concediu fără plată sau să li se reducă timpul de lucru.
În caz contrar, autorităţile ar trebui să-şi asume riscurile la care expun populaţia, atrage atenţia Colegiul Medicilor.