Sancţiuni mai dure pentru agresarea elevilor
Profesorii botoşăneni spun că nu sunt de acord cu proiectul de lege privind noi sancţiuni pentru injurii şi agresarea elevilor.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 02 Decembrie 2011, 13:42
Dascălii botoşăneni nu sunt de acord cu proiectul de lege privind noi sancţiuni pentru injurii şi agresarea elevilor deoarece spun aceştia în astfel de cazuri există deja o serie de sancţiuni prevăzute în statutul cadrului didactic.
La rândul lor, sindicaliştii sunt indignaţi că nimeni nu a gândit o măsură de pedepsire a agresiunilor şi hărţuirilor pe care elevii le fac împotriva cadrelor didactice.
Decizia de iniţiere a unui proiect de lege pentru sancţionarea contravenţională cu până la 2.500 lei şi chiar cu desfacerea contractului de muncă în cazul profesorilor care adresează injurii sau agresează elevii a împărţit botoşănenii în două tabere.
Dascălii, sindicaliştii şi unii dintre părinţi spun că o astfel de lege nu se justifică, atata timp cât în noua lege a învăţământului, în regulamentul şcolii şi în statutul cadrului didactic sunt prevăzute sancţiuni pentru astfel de comportamente.
"Cazurile acestea sunt destul de rare, iar presa le-a mediatizat.
"Consider că nu este necesară o lege suplimentară, sunt alte metode prin care un cadru didactic poate linişti un elev, în afară de cele care implică violenţa fizică sau verbală" spune un cadru didactic de la Şcoala 6 din Botoşani.
"Să îi amendeze? Dar poate şi elevii au o vină! Depinde de gravitatea faptei pe care o face profesorul " spun unii părinţi.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preunivesitar Botoşani, Maria Ţiprigan, susţine că "elevul poate să vină să insulte profesorul, poate să vină cum vrea, cu cercel în nas, să se exprime cum vrea, părinţii la fel, iar profesorii trebuie să stea drepţi în faţa acestor comportamente".
"Elevul poate să şi exagereze, să amplifice o anume exprimare a unui cadru didactic" mai spune Maria Ţiprigan.
De cealaltă parte, şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi elevii, salută initiaţiva legislativă.
"Eu n-aş fi aşa neliniştit în ceea ce priveşte această masură pe care chiar o consider utilă, pentru că refuzând-o sau pronunţându-ne împotriva acestei măsuri ar însemna implict să recunoaştem că noi, cadre didactice, marea majoritate suntem pasibile de aceste sancţiuni" a declarat Daniel Botezatu, inspector general adjunct al Ispectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.
Elevii susţin că nu este corect că profesorii să-i lovească sau să-i înjure.
"Ar putea fi amendaţi pentru că nu au voie să dea în elevi. Nici părinţii nu ne lovesc" spun elevii.
O altă categorie de părinţi consideră că nu este corect ca elevii să fie loviţi
"Copiii trebuie să ştie de vorbă bună, să respecte profesorul. Trebuie să existe respect de ambele părţi!", susţin aceşti părinţi.
Acest proiect a stârnit reacţii vehemente mai ales printre sindicalişti.
Liderul SIP Botoşani, Maria Ţiprigan, intenţionează să ceară parlamentarilor botoşăneni sa împiedice adoptarea unei astfel de legi pe care o consideră abuzivă.
"Toate cadrele didactice trebuie să fie embleme în faţa copiilor, e adevărat! Dar asta nu înseamnă că guvernanţii trebuie să exagereze de aşa manieră încât să pună profesorii la zid. Ştiu foarte bine să ia măsuri împotriva noastră, dar să ne plătească salariile la timp?
"Ni le-au şi micşorat cu 25%, nu se mai respectă hotărârile judecătoreşti. Mai bine ne-ar băga direct la carceră. Ne putem aştepta la orice. Au mai dat legi care ne-au scos în stradă. A se promova un asemenea act legislativ este lipsă de respect pentru oamenii şcolii!", a declarat Maria Ţiprigan.
În judeţul Botoşani cazurile de acest fel sunt izolate.
Ultimul a avut loc luna trecută la Grupul Şcolar Ştefăneşti: un profesor de informatică a ajuns în atenţia Poliţiei după ce a lovit o elevă.
Părinţii tinerei au depus plângere la împotriva profesorului bătăuş, însă acesta s-a ales doar cu un avertisment "pentru corectarea limbajului şi a modului de comportament faţă de elevi în timpul orelor de curs".
În paralel, conducerea unităţii de învăţământ a declanşat o anchetă, iar în urma acesteia se va lua o măsură împotriva cadrului didactic, care acum se află în concediu medical.