Sancţiuni mai aspre pentru elevii violenţi
Violenţa din şcolile bucureştene este în creştere, majoritatea incidentelor lovirile între elevi. Regulamentul unităţilor şcolare va cuprinde măsuri care să prevină incidentele.
19 Octombrie 2012, 19:11
Anul trecut au fost comise cele mai multe violenţe în şcoli, arată un raport asupra stării învăţământului, prezentat de Inspectoratul General al municipiului Bucureşti, iar anul acesta au continuat, de aceea se impun măsuri imediate pentru contracararea actelor de violenţă, a arătat ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu.
În ce priveşte rezultatele la învăţătură, concluzia este că notele de la testele naţionale, obţinute de elevii de clasa a VIII-a sunt mult mai mici decât cele acordate pe parcursul anilor de gimanziu, iar, la bacalaureat, promovarea este o problemă numai la grupurile industriale, nu şi la liceele teoretice din Capitală.
Majoritatea incidentelor petrecute în unităţile şcolare bucureştene sunt loviri între elevi - se arată în Raportul privind starea învăţământului din Capitală în anul şcolar 2011 - 2012.
Anul şcolar trecut a fost primul în care s-au înregistrat mai mult de trei incidente violente în aceeaşi unitate de învăţământ.
Schimbare de regulament
Regulamentul unităţilor şcolare, care este în lucru, va cuprinde măsuri menite să prevină incidentele din spaţiul şcolar, dar şi sancţiuni aspre pentru elevii violenţi.
Ecaterina Andronescu a precizat, vineri, că, la această dată, specialiştii în educaţie lucrează la elaborarea unor noi programe şi manuale şcolare.
O concluzie a raportului este, că există, la această dată, o neconcordanţă între notele obţinute de elevi pe parcursul anilor de gimanziu şi liceu şi cele obţinute la examenele naţionale: evaluare naţională şi bacalaureat.
"Absolvenţii clasei a VIII-a, într-un număr extrem de mare, 56 de mii, n-au luat măcar media 5 la evaluarea de la sfârşitul gimanziului.
"Dintre ei, 37 de mii, sunt în mediu rural. În acelaşi timp, rezultatele acestea, obţinute pe clasa a VIII-a, ne mai arată, că nu există o concordanţă aşteptată între notele pe care colegii noştri le dau pe parcursul anului şi rezultatele pe care aceşti elevi le obţin prin evaluarea de la sfârşitu de ciclu gimnazial, sunt liceele teoretice, unde elevii promovează între 85 şi 100%, iar în extremitatea cealaltă, sunt liceele tehnologice, unde promovarea, în medie, nu trece de 25%, dar trebuie să recunoaştem că sunt licee în care nu a promovat nici măcar un elev sau au promovat foarte-foarte puţini elevi", a declarat ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu.