Sancţionarea suplimentară a unei firme, îngreunată de legislaţie
Deşi angajata obligată să distrugă manual documente şi-a câştigat reîncadrarea, experţii în dreptul muncii spun că legislaţia actuală nu îi poate oferi mai multă protecţie.
Articol de Andreea Marin, 18 Februarie 2014, 19:43
Cazul tocătorului uman de hârtii, cum a fost numit de presa din România după ce o companie multinaţională a fost amendată cu o sumă record de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru că a obligat o angajată să distrugă manual documente, ar putea să nu mai genereze sancţiuni suplimentare pentru angajator.
Deşi angajata şi-a câştigat în instanţă reîncadrarea, experţii în dreptul muncii precizează acum că legislaţia actuală nu îi poate oferi mai multă protecţie.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Ferenc Csaba Asztalos, precizează că instituţia pe care o conduce va face toate demersurile în instanţă pentru ca firma multinaţională sancţionată să plătească pentru măsurile apreciate ca abuzive.
"Atitudinea angajatorilor este că pot să facă orice cu angajatul şi sunt deranjaţi de legislaţia anti-discriminare, dar este o condiţie a inovaţiei şi a competitivităţii", a spus Ferenc Csaba Asztalos.
Dosarul ar purea să nu atragă "sancţiuni spectaculoase"
Avocatul Andrei Săvescu, specialist în dreptul muncii, se teme însă că dosarul ar putea să nu atragă după sine ceea ce a numit "sancţiuni spectaculoase", dar şi că va constitui un posibil model negativ pentru alte firme multinaţionale.
De regulă, cel care dispune o desfacere a contractelor de muncă este el însuşi un salariat, care poate fi la rându-i de pe post sau înlocuit, astfel încât compania să nu aibă prea mult de suferit, mai explică Andrei Săvescu.
"În mod sigur, firma o să se apere arătând că înscrisurile trebuie distruse manual şi cineva trebuia să facă asta. Probabil că n-o să reziste în instanţă decizia CNCD", a spus Andrei Săvescu.
Pe de altă parte, jurnalistul Raluca Pantazi, care a descoperit cazul, apreciază că acesta ar putea veni în ajutorul angajaţilor care nu-şi cunosc drepturile, dar îşi pune şi o întrebare.
"Acest comportament decis discriminatoriu de către CNCD nu mai poate continua asupra ei. Întrebarea este dacă ar putea continua asupra altor angajaţi, în eventualitatea în care există aşa ceva", a afirmat Raluca Pantazi.
Femeia care a acuzat o societate comercială multinaţională că a pus-o să toace manual hârtii după ce a reîncadrat-o în muncă în baza unei decizii judecătoreşti şi-a dat demisia, iar compania a contestat în instanţă amenda contravenţională dispusă de CNCD şi considerată record în acest domeniu, de 20.000 de lei.