Sănătatea "rămâne fără bani" în ultimele două luni din 2012
Alianţa pentru Sănătate avertizează că în noiembrie şi decembrie s-ar putea ca niciun tratament sau serviciu medical să nu mai poată fi decontat.
Articol de Marilena Frâncu, 03 Octombrie 2012, 14:25
Sănătatea râmâne fără bani în ultimele două luni ale acestui an, după ce, pentru octombrie, s-a recurs deja la fonduri de rezervă.
Este un avertisment lansat de Alianţa pentru Sănătate, din care fac parte peste 30 de organizaţii profesionale şi ale pacienţilor.
În noiembrie şi decembrie s-ar putea ca niciun tratament sau serviciu medical să nu mai poată fi decontat, iar asiguraţii să fie nevoiţi să le plătească integral.
Bugetul nerectificat al sănătăţii va obliga spitalele să acumuleze datorii către furnizori.
Pacienţii vor scoate bani din buzunar, iar multe firme private furnizoare de servicii în sistemul sanitar vor intra în insolvenţă.
Situaţie cunoscută "de la începutul anului"
Preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, a declarat că situaţia neacoperirii cheltuielilor din sistem pentru trimestrul al patrulea era cunoscută încă de la începutul anului.
"În acest moment, fonduri pentru luna noiembrie şi decembrie nu mai avem deloc atât pe partea de paraclinic, laboratoare de analiză medicală, imagistică, cât şi spitale. Nu mai există fonduri din bugetul alocat sănătăţii la începutul anului.
"Fără o rectificare bugetară din partea Ministerului de Finanţe, noi nu vom mai putea oferi servicii medicale pacienţilor, decât contra cost", a spus Cristian Hotoboc.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că, de fiecare dată când măsurile din partea autorităţilor întârzie să apară, cei mai afectaţi sunt pacienţii.
Din datele furnizate de patronatul rezervelor de investigaţii paraclinice, Casa suportă doar 11, 4% din nevoile reale - restul, contribuie pacientul.
Peste 30% dintre pacienţi nu au bani să poată să îşi plătească analizele, nu li se precizează diagnosticul, iar medicul de familie este nevoit să îl doctoricească cu te miri ce la domiciliu pentru că nu are acces nicăieri.
Subfinanţarea sănătăţii a fost recunoscută de ministrul sănătăţii în nenumărate rânduri, iar surse din minister spun că soluţia se bazează pe o rectificare bugetară.