Salubrizare cu finanţare europeană în Călăraşi
Şapte localităţi din judeţul Călăraşi au obţinut fonduri europene şi au înfiinţat o societate de salubrizare care va deservi peste 25.000 de locuitori.
Articol de Daniela Mihalache, 19 Iulie 2010, 12:28
Cu fonduri europene, şapte localităţi din judeţul Călăraşi şi-au înfiinţat o societate de salubrizare care va deservi peste 25.000 de locuitori.
Locuitorii din aceste comune se pot considera mai europeni decât vecinii lor. Vor învăţa să colecteze selectiv gunoiul în europubelele date de primărie şi să-l predea maşinilor care transportă deşeurile şi care trec din poartă în poartă de două ori pe săptămână.
Totul a fost posibil ca urmare a accesării fondurilor europene. Primăriile Independenţa, Cuza Vodă, Grădiştea, Alexandru Odobescu, Vîlcelele, Ciocăneşti şi Vlad Ţepeş au înţeles că individual nu ar fi avut nicio şansă să-şi facă un sistem modern de gestionare a deşeurilor.
Aşa că şi-au făcut o asociaţie de dezvoltare intercomunitară şi au reuşit să atragă fonduri europene. În toate localităţile s-au amenajat 60 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, gospodăriile au fost dotate cu europubele din plastic şi au fost achiziţionate 3 autogunoiere pentru colectarea deşeurilor.
Preţul perceput pentru serviciul de salubrizare este de 1,5 lei de persoană, lunar, iar primarul comunei Independenţa, Constantin Anghel, spune că nu este unul chiar mare.
Potrivit acestuia, locuitorii, acolo unde era percepută o taxă de salubrizare, vor plăti mai
puţin decât până acum.
Pentru a reuşi să colecteze taxele de la populaţie, cei şapte primari au decis să înfiinţeze
o societate comercială care să se ocupe de partea financiară, în fiecare comună urmând a fi angajat câte un casier.
Fondurile europene obţinute sunt în valoare totală de 729.563 euro, iar de serviciile societăţii de salubrizare înfiinţate vor beneficia 25.871 de locuitori.
Până anul acesta, pentru colectarea deşeurilor menajere fiecare primărie avea încheiat
un contract de salubrizare cu o firmă de specialitate, iar locuitorii plăteau o taxă de
salubrizare către primărie.