Salina de la Ocnele Mari din Vâlcea, o şansă pentru zonă
Mina Coceneşti de la Ocnele Mari atrage săptămânal peste 1400 de persoane.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 19 Iulie 2010, 12:50
Salina de la Ocnele Mari din Vâlcea, amenajată şi inaugurată în urmă cu un an, este o şansă ca întreaga zonă să se repună pe picioare după alunecările de teren înregistrate.
De la inaugurare, săptămânal peste 1400 de turişti din toate colţurile ţării trec pragul salinei din Ocnele Mari.
Departe de vacarmul cotidian, la doar câţiva metri distanţă de casele care anul trecut erau ameninţate de saramură, la 225 de metri faţă de nivelul mării, pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi se întinde salina de la Ocnele Mari, amenajată în mina Conceneşti de către Societatea Naţională a Sării.
Peste 10 zile autorităţile promit inaugurarea a încă 15.000 de metri pătraţi a spaţiului din subteran, astfel încât în loc de un teren de fotbal să existe patru, în loc de un teren de tenis de masă să existe patru, spaţiile destinate distracţiei şi petrecerii timpului liber fiind mai multe.
"În proporţie de 90% salina este amenajată, iar în momentul de faţă se prelucrează datele luate din aer pentru a se vedea dacă noua suprafaţă se încadrează în anumiţi parametri necesari tratării afecţiunilor respiratorii”, ne-a precizat Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.
Nu lipsesc spaţii de tratament, relaxare sau sport
Indiferent că este vorba de teren de fotbal, baschet, tenis de masă, carting, masă de biliard sau de locurile de joacă pentru copii, acestea sunt în permanenţă ocupate şi închiriate pentru sume care variază între 5 şi 50 de lei de către turiştii care aleg salina Ocnele Mari pentru relaxare.
Printre toate aceste spaţii de relaxare, nu lipsesc nici cele de tratament destinate celor care au primit recomandări din partea specialiştilor să ajungă aici, spaţii pentru care turiştii trebuie să scoată din buzunar alţi 5 lei.
Societatea Naţională a Sării prin Sucursala Exploatarea Minieră Rm.Vâlcea, care a gândit amenajarea acestei saline, a pus bazele unei bisericuţe în subteran care respectă toate canoanele Bisericii Ortodoxe Române.
„Am vrut acolo o biserică vie şi asta întrucât omul vine nu numai pentru a-şi trata trupul, ci şi pentru a fi în permanentă legătură cu Dumnezeu şi a se îmbogoţi sufleteşte şi spiritual.
De aceea, nu am vrut numai un altar, ci am vrut o capelă care să fie vie, adică să aibă Sfânta Liturghie în fiecare duminică, la fiecare sărbătoare şi praznice mari”, ne-a explicat părintele Veţeleanu.