Salariul mediu net în mai, "în scădere faţă de aprilie"
Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statiostică, în luna mai a acestui an, salariul mediu net a scăzut cu 40 de lei faţă de luna aprilie, la 1.458 lei.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Iulie 2011, 12:56
Câştigul salarial mediu nominal net, în România, a fost în luna mai de 1.458 lei, în scădere cu 2,7% (40 lei) comparativ cu luna aprilie.
Pe de altă parte, potrivit aceloraşi date oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS) salariul mediu net este în creştere cu 2,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Cele mai mari valori s-au înregistrat în intermedieri financiare şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.
În comunicatul INS se mai arată că, în intermedieri financiare, câştigul salarial net a fost de 3.698 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 854 lei.
De asemenea INS indică faptul că în luna mai câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decât luna precedentă.
În mai 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă de aprilie, când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte).
Printre alte cauze ale scăderilor, semnalate de INS, se numără nerealizările de producţie, încasările mai mici, dificultăţile financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice ori angajării de personal cu câştiguri salariale mici.
Potrivit INS, reduceri ale câştigurilor între 10% şi 14% s-au înregistrat în:
- activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii);
- producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea si distribuţia apei.
Reduceri ale câştigurilor între 8% şi 10% s-au înregistrat în:
- fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
- tranzacţii imobiliare;
- fabricarea altor mijloace de transport;
- transporturi pe apă;
- fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
- activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
De asemenea, s-au diminuat cu 6-8% câştigurile salariale în:
- activităţile de tipărire şi reproducere pe suporturi a înregistrărilor;
- industria metalurgică;
- telecomunicaţii;
- silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
- fabricarea produselor din tutun;
- extracţia cărbunelui superior şi inferior.
Pe de altă parte, INS semnalează creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), precum şi plăţii integrale a drepturilor salariale, în unele unităţi economice care, în lunile precedente s-au confruntat cu dificultăţi financiare.