Salariile restante la Oltchim, pe măsura recuperării datoriilor
Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că prima opţiune a guvernului în cazul Oltchim este reluarea activităţii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Octombrie 2012, 20:18
Salariaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea nu şi-au primit nici luni avansul pe luna august, aşa cum li se promisese.
Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că muncitorii de la Oltchim îşi vor primi salariile restante pe măsură ce se va reuşi recuperarea datoriilor pe care combinatul le are de încasat de la beneficiari.
Salariaţii de la Oltchim au aşteptat şi vinerea trecută avansul pe august, însă nu au primit atunci decât tichetele de masă aferente aceleiaşi luni.
Potrivit ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, Oltchim avea, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un cont la BancPost, 2,4 milioane de lei, din care ar fi trebuit plătit avansul pe august.
Însă banca a blocat contul combinatului, în baza unor datorii mai vechi.
La ministerul economiei au avut loc astăzi discuţii cu reprezentanţii băncii, în încercarea de a debloca situaţia, a mai spus Liviu Pop.
Ajutor de salvare pentru Oltchim
Tot luni, ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că prima opţiune a guvernului în cazul Oltchim este reluarea activităţii.
"Noi sperăm ca, în maxim o lună de zile, să repornim combinatul. Salariile se vor plăti parţial, pe măsură ce se recuperează sume de la debitorii combinatului şi în momentul când avem finanţarea, se vor achita restanţele.
"Eu, vineri, am semnat o scrisoare către Comisia Europeană, în care am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare, sub formă de împrumut, pe termen de şase luni de zile, la dobânda pieţii, pentru repornirea activităţii la combinatul Oltchim.
"Acum, suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim cu ce sumă pot veni ele la finanţare", a declarat Daniel Chiţoiu.
Licitaţie prin negociere cu un investitor strategic
Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar de la jumătatea lui septembrie s-a sistat şi furnizarea de electricitate către combinat.
Salariaţii sunt neplătiţi pe lunile august şi septembrie şi nu ştiu ce se va întâmpla cu ei în continuare.
Guvernul a anuţat că va solicita Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim, preconizată pentru anul viitor, să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă, la care să poată veni oricine.