Salariile bugetarilor rămân blocate anul viitor
O ordonanţă guvernamentală adoptată în şedinţa de miercuri prelungeşte restricţiile privind beneficiile din sectorul public, cel puţin până la adoptarea bugetului pe 2013.
13 Decembrie 2012, 12:22
Guvernul s-a angajat să reîntregească salariile bugetarilor, dar nu s-a angajat şi pentru alte majorări ale acestora, a declarat miercuri premierul Victor Ponta
"Noi ne-am obligat şi ne-am ţinut de cuvânt, să reîntregim salariile şi inclusiv majorarea de la 1 decembrie este acoperită, chiar şi în lipsa bugetului, este acoperită pentru luna ianuarie şi până când se aprobă noul buget; alte măriri de salarii, nu ne-am obligat şi probabil că vor fi făcute numai punctual, acolo unde se economisesc resurse din altă parte", a spus premierul României.
Premierul Victor Ponta a mai spus că situaţia beneficiilor suplimentare ale bugetarilor suspendate de guvernul Emil Boc rămâne neschimbată până la adoptarea noului buget, când fiecare instituţie va preciza dacă poate sau nu să acorde aceste beneficii, tichete de masă, tichete cadou sau diverse gratuităţi.
Taxele şi impozitele locale ar putea fi majorate din 2013
Tot miercuri, guvernul a adoptat o hotărâre care permite în 2013 majorarea taxelor locale cu până la 16,5%.
Potrivit legii aceste impozite pot fi actualizate cu rata inflaţiei o dată la trei ani.
Premierul Victor Ponta spune însă că documentul va fi publicat doar când se va înţelege că această majorare depinde exclusiv de autorităţile locale.
"Înţeleg, din redactarea hotărârii de guvern, că acest lucru nu e foarte clar, motiv pentru care nu o public până nu se lămureşte foarte, foarte clar că guvernul nu obligă în niciun fel, ci doar dă dreptul, conform legii, autorităţilor locale, dacă doresc şi numai acolo unde consideră necesar şi util, să actualizeze taxele locale cu inflaţia", a declarat premierul Victor Ponta.
Autorităţile locale aşteaptă lămuriri de la guvern pentru a calcula valoarea taxelor şi impozitelor pentru 2013, după ce premierul a amânat publicarea hotărârii privind actualizarea cu nivelul inflaţiei din ultimii trei ani, de 16,05%.
În timp ce unii primari de oraşe estimează că decizia finală le va permite să decidă la nivel local dacă vor opera majorări sau nu, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul Emil Drăghici, atrage atenţia că prevederile Codului Fiscal impun aceste majorări, care nu fac decât să mai scadă din pierderile primăriilor cauzate de faptul că actualizările se fac o dată la trei ani.
"Nu este că vrea guvernul sau că nu vrea; este o obligaţie stabilită prin articolul 292, alin. 1 din Codul Fiscal. Spune: "În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare". 16% ăsta e faţă de nivelurile de acum trei ani.
"Primarii ştiu, aşteaptă, numai că această pendulare în mesajele care se dau face rău şi autorităţilor locale şi cetăţenilor", mai spune preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul Emil Drăghici.