Salariaţii Oltchim primesc ajutoare sociale
Guvernul va acorda ajutoare pentru 500 de angajaţi Oltchim. Conturile combinatului au fost blocate de creditori, iar muncitorii nu şi-au mai primit salariile din august.
11 Octombrie 2012, 07:13
Peste 500 de salariaţi de la Oltchim vor primi ajutoare sociale de la bugetul de stat.
Decizia a fost luată miercuri, de executiv, întrucât conturile combinatului au fost blocate de creditori, iar angajaţii nu şi-au mai primit salariile din august.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat cum vor fi acordate aceste ajutoare
"Suma prevăzută înseamnă 1.400 de lei pe salariat - şi va fi acordată în două tranşe. Criteriile de bază cărora au fost supuse aceste ajutoare decurg din îndeplinirea cumulativă a unor condiţii, respectiv: venit mediu lunar pe membru de familie mai mic de 786 de lei, nedeţinerea în proprietate a unor clădiri sau spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, nedeţinerea în proprietate a unor terenuri cu potenţial productiv sau a unor utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului", a explicat Andrei Zaharescu.
Tot miercuri, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor economiei şi finanţelor să găsească în cel mai scurt timp soluţia juridică, astfel încât banii încasaţi de combinat să ajungă la salariaţii Oltchim şi să nu mai fie blocaţi de creditori.
Activitatea Oltchim, oprită de la sfârşitul lunii august
Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar de la jumătatea lui septembrie s-a sistat şi furnizarea de electricitate către combinat.
Recent, ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că prima opţiune a guvernului în cazul Oltchim este reluarea activităţii.
Potrivit acestuia, muncitorii îşi vor primi salariile restante pe măsură ce se va reuşi recuperarea datoriilor pe care combinatul le are de încasat de la beneficiari.
La începutul lunii octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că privatizarea combinatului Oltchim a eşuat.
"Din această seară, circul trebuie să înceteze, avem obligaţia faţă de miile de angajaţi de la companiile Oltchim şi Arpechim să punem capăt circului declanşat de unul dintre participanţi", a spus Victor Ponta.
Procedură de privatizare îmbunătăţită
Premierul a susţinut că trebuie explicat începând de acum planul de rezervă pentru repornirea activităţii, salvarea locurilor de muncă şi pregătirea unei noi proceduri de privatizare, în condiţii mult diferite şi mult îmbunătăţite.
Guvernul a anuţat că va solicita Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim, preconizată pentru anul viitor, să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă, la care să poată veni oricine.
Azerbaidjanul ar putea fi interesat de Oltchim
Într-un interviu acordat în exclusivitate la Radio România Actualităţi, ministrul adjunct de externe al Azerbaidjanului, Araz Azimov a declarat că ţara sa este interesată să facă investiţii în România în domeniul transportului de energie şi petrochimic.
Mai exact, oficialul azer a spus că în discuţiile cu oficialii români a apărut şi numele combinatului Oltchim.