Sălăjenii, informaţi despre virusul Ebola
Medicii de la secţiile de boli infecţiose din oraşele judeţului Sălaj lansează o campanie de informare despre ce înseamnă Ebola, cum se manifestă şi cum te poţi feri de ea.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 15 Octombrie 2014, 13:53
Autorităţile ţin sub supravegehre medicală aproximativ 20 de români care au fost în ţări din Africa de Vest.
Timp de trei săptămâni, acestora li se monitorizează starea de sănătate şi temperatura, aşa cum prevăd procedurile internaţionale în astfel de cazuri.
În context, în ţară oamenii încep să fie informaţi în legătură cu virusul Ebola.
În Sălaj, medicii de la secţiile de boli infecţiose din cele patru oraşe ale judeţului, lansează o campanie de informare a populaţiei: ce înseamnă boala, cum se manifestă şi, mai ales, cum te poţi feri de Ebola, pentru care, deocamdată, nu există un tratament oficial.
Igiena, esenţială pentru izolarea virusului
Riscurile apariţiei virusului Ebola în România sunt minime, dacă sunt respectate câteva reguli simple - au anunţat, miercuri, la Zalău, medicii specialişti în boli infeţioase.
Cea mai simplă regulă este respectarea normelor de igienă. ngela Badea, medic:
"Prima măsură este spălarea mâinilor. Mâinile trebuie spălate de fiecare dată, de câte ori intrăm în contact cu un obiect - pune mâna pe telefon, pune mâna pe orice în autobuz, în troleu, oriunde", spune medicul Angela Badea.
Măsurile de igienă sunt esenţiale pentru izolarea virusului.
"Boala nu se transmite prin alimente, se transmite numai prin lichidele bolnavilor de Ebola. Diagonsticul se pune prin teste de laborator. Ceea ce este foarte grav în treaba asta este, că n-avem, deocamdată, un tratament, vreun medicament specific care să distrugă virusul în sine", a spus Nicolae Mocuţa, doctor în biologie moleculuară.
Pacienţii medicilor de familie vor fi informaţi despre măsurile care trebuie luate pentru prevenirea Ebola, programul urmând să fie aplicat inclusiv în şcoli.