Sălaj: Inspectorii sanitari, controale în magazine, târguri și piețe
Consumatorii sunt îndemnați să evite alimentele oferite de comercianți ambulanți în locuri neautorizate și produsele neetichetate.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 19 Noiembrie 2024, 15:07
Inspectorii sanitari din Sălaj și-au intensificat controalele în magazine, târguri și piețe, pe fondul creșterii comerțului cu produse alimentare specifice sezonului rece și apropierii sărbătorilor de iarnă.
În același timp, autoritățile îndeamnă populația să nu cumpere carne și preparate din carne de la vânzători ambulanți sau de la producători neautorizați, din cauza riscurilor mari pentru sănătatea celor care le consumă. De o atenție sporită este nevoie însă și în cazul produselor de origine non-animală.
Prima și cea mai importantă responsabilitate privind protecția consumatorilor este cea a producătorilor și comercianților de a oferi spre vânzare produse sigure, etichetate, conforme cu cerințele în vigoare.
Medicul veterinar Răzvan Chiorean, șef serviciu în cadrul Direcției Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor Sălaj: Comercianții trebuie să informeze consumatori asupra factorilor de risc în utilizarea acestora prin comercializare de alimente etichetate corespunzător, care să poată demonstra trasabilitatea, componența, producătorul, termenul de valabilitate, gramajul, temperatura de păstrare, regim termic.
Comercianții sunt obligați să asigure condiții de păstrare a produselor alimentare.
Răzvan Chiorean: Temperatura de păstrare la regim controlat, că aici sunt două temperaturi. De obicei, refrigerare este între 0 și 8 grade, de exemplu la carne de 0-4 grade, ouăle - 2 grade, peștele și fructele de mare au un regim special. Acestea se pot comercializa numai și numai pe pat de gheață.
La rândul lor, consumatorii sunt îndemnați să evite alimentele oferite de comercianți ambulanți în locuri neautorizate și produsele neetichetate sau despre care producătorul nu poate da asigurări că respectă normele sanitare prevăzute de legislația în vigoare.