Sala Unirii de la Chișinău, locul istoric unde s-a votat Unirea Basarabiei cu România
La Chișinău a fost redeschisă, după ample lucrări de renovare, Sala Unirii, locul istoric unde acum 107 ani Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România.
28 Martie 2025, 12:56
Lucrările de reabilitare au fost inițiate de Primăria Buzău și finanțate din donații private. Tot la Chișinău a fost dezvelit și un bust al Reginei Maria. Relatează Mihaela Iorgu de la Radio Chișinău.
Reporter: După mai bine de doi ani de muncă și mobilizare, Sala Unirii din incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău a fost redeschisă oficial. Renovarea sălii a fost posibilă datorită sprijinului Primăriei municipiului Buzău, un gest simbolic prin care sunt reafirmate legăturile culturale și istorice dintre România și Republica Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău doctorul în istorie Ludmila Lazarev.
Ludmila Lazarev: Acest eveniment, astăzi, nu este doar despre redeschiderea unei săli și finisarea unui proiect, dar este mai mult decât atât. Este de fapt despre coeziune, despre efortul pe care l-am făcut noi toți, împreună, pentru ca să contribuim la valorificarea patrimoniului nostru național. Am reușit să colectăm această sumă în primul rând organizând evenimente de binefacere, dar, totuși, trebuie să recunoaștem, cea mai mare contribuție au adus-o oamenii de afaceri din România, coordonați de către primarul Buzăului, Constantin Toma.
Buzău este localitatea unde s-a născut Alexandru Marghiloman, premierul României în mandatul căruia a avut loc unirea, subliniază primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, potrivit căruia sprijinul financiar pentru reabilitarea Sălii Unirii comportă și o încărcătură simbolică.
Constantin Toma: E un eveniment extraordinar și pentru noi, noi de la Buzău, pentru că Alexandru Marghiloman a fost unul din artizanii unirii, alături de Ion Inculeț și ceilalți care au votat atunci unirea Basarabiei cu România. Am considerat, așa, o obligație morală. Am mobilizat comunitatea buzoiană. Am adunat bănuț cu bănuț și i-am donat aici pentru această faptă foarte importantă: să reabilităm această sală istorică pentru Basarabia și pentru România. Cu această ocazie noi o să lansăm și o carte foarte importantă pentru noi, cinci volume, 'Discursurile lui Alexandru Marghiloman'.
Istoricul și doctorul Anatol Petrencu a declarat în cadrul evenimentului că ziua de 27 martie 2025 este foarte importantă pentru întreg spațiul românesc.
Anatol Petrencu: Se întâlnesc 107 ani de zile de când Sfatul Țării, fiind un parlament al Republicii, atunci s-a numit Republica Democratică Moldovenească, cu majoritate de voturi a decis ca Basarabia să se unească cu România. Iată, în acest proces de victori ea României în Primul Război Mondial și în procesul de unificare, de reîntregire, un rol foarte mare l-a avut Regina Maria. Ea a fost un model pentru soldați, a rămas ca o mare personalitate istorică, iar dezvelirea monumentului este de fapt o recuperare a unor datorii pe care trebuia noi să le facem ceva mai devreme, dar, iată, acum a venit momentul.
La 27 martie 1918, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România.
Președintele Sfatului Țării, Ion Inculet, care a anunțat rezultatul votării, a semnat împreună cu secretarul Ion Buzdugan Declarația de Unire.
De asemenea, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, la Chișinău a fost dezvelit Monumentul Reginei Maria, amplasat în scuarul Liceului Gheorghe Asachi. Are 6 metri înălțime și o reprezintă pe Regina Maria a României de ziua Încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia.