Şahul opţional în şcoli, "un prim pas"
Ministrul educaţiei Remus Pricopie a declarat în exclusivitate la RRA că speră ca în timp cursurile de şah introduse recent la ciclul primar să fie incluse în programa obligatorie.
Articol de Ionuţ Iamandi, 08 Aprilie 2014, 10:45
Ministrul educaţiei Remus Pricopie a declarat într-un interviu pentru românia-actualităţi.ro că doreşte ca în timp şahul să devină una dintre materiile de studiu în şcoli.
"Primul pas e mai greu şi a fost făcut: şahul va fi o materie opţională la clasele I-IV.
"Iar acum urmează să se constituie şi corpul profesoral, cu concursul Federaţiei Române de Şah şi al Universităţii de Educaţie Fizică", a spus Remus Pricopie.
El susţine că şahul contribuie la formarea gândirii copiilor şi nu e un impediment în dezvoltarea lor fizică.
"Aici nu e vorba de sport sau şah, eu cred că putem avea şi sport, şi şah", afirmă Remus Pricopie, care susţine că vorbeşte din proprie experienţă, unul dintre copiii lui practicând şahul de performanţă.
Audio: L-am întrebat pe ministrul Pricopie de ce susţine introducerea şahului în şcoli.
Şahul în şcoli
Remus Pricopie a aprobat recent, prin ordin de ministru, programele şcolare pentru disciplina opţională "Educaţie prin şah", anul I şi anul al II-lea de studiu.
Acestea intră în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014-2015.
Parlamentul European a aprobat în martie 2012 o declaraţie prin care se recomandă statelor membre introducerea şahului în sistemul de învăţământ, începând cu anul şcolar 2014-2015.
Unul dintre cei mai insistenţi susţinători ai introducerii şahului în şcoli este fostul campion mondial Garry Kasparov, care acum candidează la şefia Federaţiei Internaţionale de Şah.
În România, fosta campionă naţională Elisabeta Polihroniade a pledat timp de mai mulţi ani pentru introducerea şahului în şcoli.
"Doamna Polihroniade a venit la minister, pe când eram secretar de stat, şi mi-a vorbit de şahul în şcoală în anul 2007", ne-a spus Remus Pricopie.
În lume, în Armenia, unde şeful statului este şi preşedintele federaţiei naţionale de şah, copiii încep obligatoriu să înveţe şah de la vârsta de şase ani. Şahul e obligatoriu de asemenea şi în Mongolia şi în unele regiuni din India. În Ungaria, din 2013, programa şcolară include şi şahul, iar luna trecută, în Paraguay, parlamentul a adoptat o lege privind introducerea şahului în şcoli, legea urmând a fi promulgată de preşedinte.