”Să se conștientizeze în rândul populației că există acest mod de alarmare și să se obișnuiască cum să reacționeze”
"Apel matinal" - Invitat: Raed Arafat, secretar de stat, șeful DSU
Articol de Florin Lepădatu, 01 Martie 2023, 09:14
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cârnu -
Daniela Petrican: Suntem în săptămâna protecției civile, în care autoritățile organizează diferite acțiuni de conștientizare și de informare a populației. În mod normal, în cursul acestei perioade sunt testate inclusiv sirenele de alarmare, care trebuie verificate periodic. Este vorba de un exercițiu planificat, conform anunțului Departamentului pentru Situații de Urgență, având în vedere că se reia acțiunea "Miercurea sirenelor".
Cătălin Cârnu: Așadar, astăzi, în prima miercuri a lunii martie, vor fi puse în funcțiune mai multe sirene de alarmare la nivel național. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!
Raed Arafat: Bună dimineața!
Cătălin Cârnu: Nu ne dorim să alarmăm pe nimeni, dar trebuie să discutăm și despre astfel de exerciții. În ce zone practic ale țării se vor desfășura exercițiile de astăzi?
Raed Arafat: În toate zonele țării. Deci, peste tot unde există sirene, Inspectoratele pentru Situații de Urgență le vor testa. Este un lucru în care populația să știe, să se conștientizeze în rândul populației că există acest mod de alarmare și să se obișnuiască cum să reacționeze. Noi acum, sfatul nostru întotdeauna este imediat dacă auzi așa ceva, să te uiți în aplicația DSU sau să te uiți dacă îți vine un mesaj RO-ALERT concomitent care-ți explică ce să faci. Unele sirene au și mesaje vocale și pot fi transmise mesaje vocale prin ele, dar astea nu sunt multe. Deci, noi testăm inclusiv procedurile, pentru că nu toate sunt la comandă centralizată. Unele dintre ele sunt pe comandă individuală și atunci persoanele care răspund și ele de fapt sunt verificate, că, cunosc procedurile, cunosc cum să facă acest lucru. Este un lucru normal, nu suntem singurii care facem așa ceva, sunt și alte țări care fac așa ceva periodic și este foarte normal ca partea de protecție civilă să devină o parte din cultura noastră, în sensul în care să învățăm cum să ne protejăm, să fim parte din sistem, să colaborăm, să fim în parteneriat cu autoritățile ca individ și să știm că primii care protejează omul suntem noi, adică suntem vecinii. Primii care vin în ajutorul oamenilor în cazul unei calamități sunt vecinii lor. Omul dacă știe ce are de făcut previne imediat ca el să devină victimă sau să devină o persoană care are nevoie de ajutor și care să ia din resursele care sunt destinate ajutorarea celor care sunt victimele dezastrelor. Așa că rugămintea către toată lumea este să acceseze, să știe ghidurile din fiipregătit.ro. Știm că guvernul deja a emis o hotărâre de guvern prin care toate instituțiile publice locale, centrale trebuie să aibă pe site-ul lor link către fiipregătit.ro. şi să descarce aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență care a fost lansată. Cei care au descărcat-o să verifice periodic pentru că sunt îmbunătățiri care vin și trebuie să le descarce ca să fie aplicația la zi și bineînțeles din ghidurile de la fiipregătit.ro. şi din ghidurile care sunt și pe aplicația DSU să realizeze ce se recomandă, adică trusă de urgență, să aibă ce le trebuie în casă, să pregătească casa în zonele de cutremur că să fie impactul mai ușor. Și există un filmuleț pe fiipregătit.ro care arată acest lucru. Deci, asta este ce facem în această perioadă.
Daniela Petrican: Dar cât suntem de pregătiți pentru situații excepționale? Există încă adăposturile antiaeriene sau spații dedicate pentru situații de urgență? Mă gândesc inclusiv la planurile de reacție în caz de necesitate. Diverse rezerve strategice există?
Raed Arafat: Există, există ANRSPS care are anumite rezerve, bineînțeles, care este Agenția Națională pentru Rezervele Statului. Cât despre adăposturi, colegii de la IGSU au prezentat situația lor de mai multe ori. Sunt adăposturile, unele nu sunt în condiții care să fie utilizabile imediat și cei care le dețin trebuie să știe că trebuie să le aducă la zi și bineînțeles, să fie pregătiți să le pună la dispoziție în cazul, puțin probabil, în care va fi nevoie. Deci, cam asta este. Şi astea toate intră în pregătirea pe "Săptămâna protecției civile".
Cătălin Cârnu: Autoritățile vor continua programele de verificare și expertizare a clădirilor unde sunt sau pot să apară riscuri la cutremur, mai ales după tragedia din Turcia și Siria și după seria de cutremure din Gorj?
Raed Arafat: A fost luată o decizie în acces sens la nivelul guvernului și da, autoritățile vor face acest lucru. Ministerul Dezvoltării face acest lucru, deci nu se pune problema că să nu se continue, ba mai mult, se vor identifica aceste activități. S-a pus, mi se pare, și o perioadă limită în care măcar o evaluare de bază sau o evaluare vizuală trebuie făcută la toate clădirile unde există o bănuială că există un risc sau că ar fi existat probleme în clădirile respective.
Daniela Petrican: Ați prezentat recent raportul de activitate al Departamentului pentru Situații de Urgență pe anul 2022. Cum arată rezultatele, mai ales în condițiile actuale de personal și, nu în ultimul rând, cum vor funcționa proiectele Vision 2020 și Air Ambulance?
Raed Arafat: Deci, pentru partea de dotare suntem în grafic, să zicem, pe folosirea, utilizarea fondurilor europene. În acest an sunt mai multe tipuri de echipamente care urmează să fie livrate. Pe partea de aviatică o să avem, pe partea de aviație o să avem livrate anul ăsta cele două avioane SMURD, pe lângă șase elicoptere pentru situații de urgență de tip Blackhawk, încă trei elicoptere uşoare şi un elicopter Blackhawk pentru partea de ordine publică, care sunt deservite de Inspectorarul General de Aviaţie. Deci vorbim în final de 10 elicoptere și două avioane, care se vor livra până la sfârșitul acestui an. Și cu asta vom recapăta capacitatea noastră de căutare-salvare și de intervenții la incendiile de pădure, pentru că noi lucrăm cu elicoptere vechi de fabricație rusească și care trebuiau să fie oprite, mai ales pentru că nu puteam să le întreținem mai departe, întreținerea lor făcându-se în spațiul rusesc. Și la acest moment așteptăm să vină blackhawk-urile care vor intra în lucru. Deja piloții au fost la pregătire și pentru avioane, și pentru elicoptere ei continuă pregătirea lor la fabrica din Polonia. Deci asta este pe partea de dotare de aviaţie. Pe partea de dotare a ISU continuă livrarea maşinilor de intervenţie la incendii. Ştim că avem peste 470 de mașini care urmează să ajungă și au început să ajungă de anul trecut și se livrează aproape lunar mașini până la sfârșitul acestui an. Pe lângă acest lucru se lucrează acum pe alte dotări pe care le așteptăm, dotări pentru Salvamont, dotări de centre de comandă, drone şi diferite alte echipamente, care sunt necesare ISU. Cât despre activitatea DSU și toate structurile care sunt în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, și aici vorbim de Inspectoratul General de Aviaţie, ISU și coordonarea operațională a serviciilor de ambulanţă a unităților de primiri urgență, precum și al Salvamontului, acolo activitatea de anul trecut a fost una foarte intensă, caracterizată și prin provocarea din cauza crizei umanitare creată de războiul din Ucraina, însă ca rezultate pot să spun că toate structurile au făcut datoria lor foarte bine. Vorbim de câteva milioane de situații individuale sau accidente colective și diferite tipuri de intervenţii, pe care le-au realizat echipele noastre din toate structurile. Pe lângă asta au mai fost şi intervențiile internaționale, în mod deosebit prepoziționarea în Grecia a pompierilor și intervenția în Franța a pompierilor noștri, care au fost aeropurtaţi până acolo și au ajuns foarte rapid și s-au integrat cu colegii lor din Franța.
Cătălin Cârnu: Mulțumim, dar o ultimă întrebare. S-au reglat și micile probleme cu Ministerul Sănătății?
Raed Arafat: Haideți să spunem că funcționăm mai departe şi mă opresc aici. Deci mai sunt multe de discutat, dar noi ne facem treaba, tot sistemul își face treaba şi, dacă ne referim la achizițiile de ambulanțe deja specificațiile caietului de sarcini sunt aproape de finalizare. Se va face o consultare pe piață, ca să vedem pe ce putem să ne bazăm în următoarea perioadă şi există discuții la acest moment să vedem dacă reușim pintr-un contract, printr-un acord-cadru, care încă este valabil pe Programul Operațional Regional, deci, în afara celor 1.200 de ambulanțe pentru care avem banii, există un acord-cadru, pe care sper să reușim să semnăm din el înainte să fie expirat, 120 de ambulanțe de tip A pentru serviciile de ambulanţă.
Cătălin Cârnu: Mulțumim și drum bun, dacă vă aflați în trafic.
Raed Arafat: Şi eu mulţumesc.
Cătălin Cârnu: Secretarul de stat în MI, Raed Arafat, şeful DSU, a fost invitatul nostru astăzi la "Apel matinal". Ne reamintim că ISU va relua astăzi exerciţiul naţional "Miercurea alarmelor". Astfel, în intervalul orar 10:00-11:00 se vor testa şi verifica echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, averizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă în toate zonele din ţară.