Să ne amintim de revoluţia din 1989...
Vineri se împlinesc 29 de ani de când Revoluţia anti-comunistă pornită la Timişoara se extindea în Capitală şi cuprindea apoi întreaga ţară.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Decembrie 2018, 08:34
Vineri se împlinesc 29 de ani de când Revoluţia anti-comunistă pornită la Timişoara se extindea în Capitală şi cuprindea apoi întreaga ţară.
În memoria acelor zile se vor oficia slujbe de pomenire la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor care şi-au jertfit atunci viaţa.
La Bucureşti vor avea loc acţiuni comemorative la Cimitirul Eroii Revoluţiei, la Troiţa din Piaţa Universităţii, în Piaţa Romană şi la Monumentul Aripi din Piaţa Presei Libere.
În toate aceste locuri traficul va fi restricţionat, după cum transmite reporterul RRA, Atena Teognoste.
Joi, la Timişoara a fost Ziua Victoriei.
În data de 20 decembrie 1989, după mai multe zile de represiune din partea autorităţilor comuniste, timişorenii au ieşit masiv pe străzi.
Armata s-a retras în cazărmi, iar de la Balconul Operei, Timişoara s-a declarat "oraş liber de comunism".
Pentru a marca acest moment, sirenele au răsunat joi la prânz în centrul oraşului, iar corespondenta RRA Alina Bujancă i-a întrebat pe revoluţionari cum se văd evenimentele de atunci în zilele noastre: "De 29 de ani acest lucru, fiecare an la ora 12:00 în data de 20 se face acest lucru pentru comemorarea celor care nu mai sunt, răniţi şi revoluţionari autentici care, uitaţi, câţi mai suntem aici, puţini, foarte puţini !"
"Democraţia care există la ora actuală in România este datorită acestor zile "fierbinţi", şi colegii noştri şi fraţii noştri zac în morminte fără să fi văzut măcar o zi din libertate."
"Care era atmosfera aici, în 20 decembrie ?"
"În Piaţa Victoriei erau sute de mii de oameni care strigau slogane "Jos Ceuşescu !", "Libertate !", "Vrem pâine, vrem căldură !", erau toţi uniţi, acum nu mai există asta, s-a dus, a rămas o mână de revoluţionari, 10 revoluţionari, câţi suntem noi aici."