S-au mărit preţurile la energia electrică şi la combustibili
Tarifele la energia electrică cresc, în medie, cu 3 lei şi 45 de bani pe lună la suta de kilowaţi, iar gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu aproximativ 6%.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Octombrie 2017, 08:33
Preţurile la energia electrică şi la combustibili se majorează de astăzi, iar de săptămâna viitoare ar urma să crească şi preţul gazelor, după ce Autoritatea de Reglementare în Energie va lua o decizie în acest sens.
Tarifele la energia electrică cresc, în medie, cu 3 lei şi 45 de bani pe lună la suta de kilowaţi, iar gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu aproximativ 6%.
Tot de astăzi intră în vigoare a doua majorare a accizei la carburanţi, cu 16 bani pe litru.
Reporter: Majorarea vine ca urmare a fluctuaţiilor pieţei şi reprezintă diferenţa între costul prognozat şi realităţile din ultimele luni. Cea mai mare problemă însă este faptul că nu va fi ultima majorare de anul acesta.
Furnizorii spun că cel mai consistent decont trebuie făcut de consumator pentru vârfurile de la începutul anului, atunci când preţul de pe bursă s-a ridicat fără precedent, triplându-se.
Pentru aceste tarife se poartă acum negocieri cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, iar majorarea ar trebui să vină undeva la sfârşitul anului, odată cu liberalizarea integrală a pieţei energiei electrice.
Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Utilităţi din Energie: Ce se va plăti de la 1 octombrie este o recunoaştere parţială a costului de achiziţie a energiei electrice de pe bursă pentru trimestrul trei. Ceea ce s-a întâmplat în iarnă, preţurile acelea mari, acelea încă nu sunt recunoscute, sunt încă în analiza autorităţii. De aceea, noi sperăm ca în final şi acestea să fie recunoscute, pentru că altfel induc pierderi /.../.
Reporter: În privinţa gazelor naturale, majorarea a fost amânată, dar nu pentru mult timp, iar procentul urmează să fie hotărât de ANRE.
Cifra vehiculată este 6%, procent raportat la factura finală.
Ca şi în cazul electricităţii, majorarea reprezintă diferenţa dintre preţul de la 1 aprilie, momentul liberalizării şi costurile reale ale furnizorilor de atunci şi până acum.
În fine, cea de-a treia scumpire pe care o vom simţi zilele acestea este cea a motorinei şi a benzinei.
Majorarea vine ca urmare a deciziei guvernului de a creşte acciza la carburanţi.
Să nu uităm însă că şi cotaţiile internaţionale ale petrolului au crescut mai mult decât se aşteptau organismele financiare internaţionale, instituţii care şi-au revizuit şi ele previziunile