Rusia poate încerca influenţarea alegerilor din România
După modelul american, Rusia poate încerca influenţarea alegerilor din România în următorii ani.
Articol de Radu Dobriţoiu, 17 Octombrie 2018, 16:36
Mark Pfeifle, expert american în comunicare digitală şi securitate cibernetică a avut astăzi o întâlnire cu jurnaliştii la Ambasada Statelor Unite din Capitală. Bazându-se pe experienţa ultimelor alegeri americane când Rusia s-a implicat în spaţiul cibernetic pentru a influenţa rezultatele, Mark Pfeifle s-a referit la viitorarele alegeri din România. În opinia fostului Consilier Adjunct al Preşedintelui SUA şi Adjunct al Consilierului pentru Securitate Naţională pentru Comunicații Strategice și Informare Globală la Casa Albă, alegerile europarlamentare de anul viitor şi cele parlamentare de peste doi ani vor reprezenta o perioadă de activitate intensă în spaţiul cibernetic, în mod special în presa online şi Social Media şi este posibil să apară presiuni din afara României, îndeosebi dinspre Federaţia Rusă pentru a influenţa rezultatele.
Mark Pfeifle, expert american în securitate cibernetică:
"Sunt câteva lucruri pe care le-am observat în timpul alagerilor din 2016 din Statele Unite. Am fost afectaţi de propaganda rusească, de dezinformare, de ştiri false, trimiterea de e-mailuri, de troli ai Rusiei în Social Media. Există posibilitatea să fie interferenţe ruseşti sau din partea unor organizaţii criminale sau alţi actori guvernamentali din exterior care pot încerca aceleaşi proceduri pe perioada alegerilor din România care vor avea loc anul viitor şi în următorii ani. Ceea ce am observat este că... aceşti reprezentanţi vor încerca să creeze haos şi confuzie în rândul populaţiei. Vor încerca să utilizeze elemente politice, culturale sau religioase din interiorul societăţii. Şi vor încerca să construiască elemente negative pentru a crea haos în rândul populaţiei. Scopul va fi de a discredita procesul de alegeri. Este o evoluţie pe care atât România cât şi ţările din regiune trebuie să o urmărească şi să o combată. Trebuie contracarate ştirile false care vin atât din presa rusească cât şi din alte surse.
Următorul aspect important este protejarea infrastructurii sistemelor electorale. Am remarcat la ultimele alegeri încercarea de a afecta serviciile ce aparţin diferitelor instituţii electorale chiar până în ziua alegerilor. Este o zonă separată în care se utilizează atacurile cibernetice pentru a afecta campania electorală.
Partea bună este înscă că ştim că există posibilitatea să se petreacă aceste acţiuni astfel încât putem planifica, putem stabili politic şi ne putem pregăti personalul pentru a ne asigura că alegerile vor fi protejate".
De ce a devenit România o ţintă importantă
Mark Pfeifle a spus că "o parte din motive sunt geografice, o parte politice, o parte sunt provocările din regiune", alături de apartenenţa României la Uniunea Europeană şi la NATO.
România: aliat strategic al SUA
"Administraţia SUA îşi arată angajamentul în eforturile comune cu un aliat strategic cheie, precum România. Arată semnificaţia şi importanţa acestei ţări şi a poporului, a economiei sale şi că vom avea o relaţie foarte apropiată cu România în viitorul nostru. Este o ţară importantă strategic - militar, economic. Are o importanţă enormă pentru SUA", a declarat Mark Pfeifle.
În opinia expertului american în securitate cibernetică, România ar trebui să pregătească cât mai mulţi tineri în acest domeniu iar autorităţile guvernamentale să găsească metode pentru a atrage aceşti specialişti, în viitor. Totodată ar trebui promovată o politică de colaborare eficientă între instituţiile specializate pentru a avea succes în domeniul securităţii cibernetice.