RRA - România, stare de urgenţă: Invitat, secretarul de stat Răzvan Pîrjol
"România, stare de urgenţă" - invitat domnul Răzvan Pîrjol,secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Direcția Generală de Turism.
Articol de Radiojurnal, 30 Aprilie 2020, 16:04
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 aprilie, ora 14:30) - Realizator: Domeniul turismului şi întreaga industrie /ospitalieră?/ este foarte afectată spunea ieri, aici, la Radio România Actualităţi, ministrul Virgil Popescu, adăugând că turiştii se vor orienta către condiţiile care le oferă siguranţă.
Oficialii guvernamentali sunt rezervaţi acum în a da prognoze vizavi de repornirea turismului românesc şi estimează că acest lucru nu se va întâmpla până în data de 15 mai, asta pentru că sunt numeroase aspecte care depind foarte mult de evoluţia pandemiei. Guvernul spune însă că hotelierii trebuie însă ajutaţi şi că o să vină cu un pachet special pentru hotelurile româneşti.
Mai multe însă aflăm chiar acum de la invitatul ediţiei de astăzi, Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, şeful Direcţiei General pentru Turism. Bună ziua şi bine aţi venit la Radio România Actualităţi.
Răzvan Pîrjol: Sărut-mâna şi mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Domnule secretar de stat, ce ar trebui să cuprindă acest pachet special de măsuri? Sunt disponibile fonduri de la UE cumva?
Răzvan Pîrjol: În primul rând aş vrea să menţionez faptul că acest pachet specific de măsuri va trebui să fie considerat pentru ansamblul industriei ospitalităţii şi nu numai pentru hoteluri; ne gândim, bineînţeles şi la restaurante şi la agenţii ş.a.m.d. Referitor la fonduri europene, fondurile europene sunt prevăzute şi erau prevăzute chiar înainte acestei crize pentru partea de dezvoltare a destinaţiilor şi sperăm ca şi exerciţiul financiar 2021-2027 să putem dispune de aceste sume - se vorbea la un moment dat de un miliard de euro pentru toată partea de dezvoltare de destinaţii de marketing şi de promovare a diferitelor destinaţii româneşti. În cazul de faţă este prematur să ne gândim la aceste lucruri pentru că suntem într-o situaţie în care trebuie să ne gândim de la o zi la alta ce trebuie să se întâmple cu această industrie, direct afectată este industria păcii, nu a războiului, ea moare instant, fără inerţie şi de două luni încoace ştiţi foarte bine că atâtea luni de zile atât restaurantele cât şi hotelurile sunt nefuncţionale şi goale.
Realizator: Foarte multă lume se întreabă dacă 15 mai mai reprezintă o dată realistă pentru reînceperea activităţii turistice.
Răzvan Pîrjol: Ştiţi, aceste prognoze nu poate să le dea nimeni. Astăzi, ca astăzi este încă în /limita/ tuturor, aş spune, şi sperăm să rămână astfel, dar nu putem şti, ştiţi foarte bine că evoluţia sau involuţia acestei pandemii este aproape jurnalieră, câteodată săptămânală, aşa încât aş mai rămâne un pic rezervat în următoarele zile, poate chiar o săptămână, dar să ştiţi că undeva, în gândirea şi în dorinţa de a relansa această industrie există o prognoză sau noi, dacă vreţi, alături de asociaţiile profesionale de profil pentru hotelieri şi restaurante, am prevăzut deja nişte paşi de redeschidere, şi acest lucru se va întâmpla din 16 mai sau de la 1 iunie sau de la 15 iunie - nu pot să vă confirm acum - dar suntem pregătiţi cu o propunere pe care am anunţat-o deja săptămâna trecută în a deschide, de exemplu, restaurantele în etape, probabil sau cel mai probabil începând cu terasele.
Realizator: Aş vrea să ştiu dacă se poate organiza suficient de bine activitatea în hoteluri şi restaurante, păstrând distanţa clienţilor, noi am vorbit cu mai mulţi oameni din acest domeniu turistic, care spuneau că ei sunt foarte pregătiţi şi, desigur, pe de altă parte, şi turiştii sperăm că vor fi mai atenţi la măsurile sanitare şi de protecţie.
Răzvan Pîrjol: Mă bucur că colegii noştri din hoteluri spun că sunt foarte pregătiţi, este un lucru important. Din nefericire, viaţa noastră socială şi implicit modul în care ne vom petrece vacanţele în aglomeraţie sau locuri publice va fi total diferit de ceea ce am văzut până acum. Aşteptăm cu toţii totuşi nişte măsuri legate de sănătăţii, dacă pot spune astfel, şi să ştiţi că dacă sunt nu numai la nivel naţional, dar sunt chiar şi la nivel european. Într-o videoconferinţă pe care am avut-o la începutul acestei săptămâni cu miniştrii turismului din UE, s-a enunţat această dorinţă de a avea un /.../ general, un fel de modus operandi, dacă vreţi, cu nişte /.../ care să ne ajute să avem un mod unitar de a opera hotelurile şi restaurantele. Nu ştim încă cum vor fi aceste lucruri şi cum se vor desfăşura, dar, cu siguranţă, cu siguranţă, va trebui să ne gândim la o anumită distanţiere socială la regândirea fluxurilor şi acccesului persoanelor, la modul în care vom dezinfecta poate constant spaţiile publice şi s-ar putea ca acest lucru să aibă un impact asupra numărului de persoane care se vor putea regăsi laolaltă la un moment dat, ceea ce are un impact economic asupra modului de operare atât a hotelurilor, cât şi a restaurantelor.
Realizator: După cum foarte bine știm, mulți români aleg și destinații în străinătate. Ce informații aveți despre alte state europene? Concurenții noștri deja consacrați, bulgari și greci, pare să fi furat deja startul.
Răzvan Pîrjol: Vedeți, este acest "pare să fi furat", care mă lasă, așa, să îmi pun semne de întrebare. Bineînțeles că citim și din presa națională, și din presa internațională; eu aș rămâne, cum să vă spun, un pic reticent și aș aștepta să văd negru pe alb, cu titlu de lege, că diferitele țări au hotărât foarte clar o dată de deschidere. Știm că Italia are anumite normative regionale, pentru că își poate permite acest lucru, deschiderea restaurantelor. Nu știu de ceilalți să fie o dată fixă și foarte clară. Cu siguranță că /.../ din presă diferitele anunțuri în cazul Spaniei. Ministrul economiei din Spania anunțase că hotelurile și restaurantele nu se vor deschide până la sfârșitul anului, menționând chiar decembrie, ceea ce a generat nemulțumiri și reacții publice foarte puternice. Acum vorbim despre o dată în jurul a 11 mai. Nu s-a anunțat în această ședință ministerială nicio dată precisă.
Realizator: Ne mai auzim?
Răzvan Pîrjol: Eu vă aud.
Realizator: Așa. Mă uitam pe un interviu de-al dumneavoastră în care spuneați că va trebui să acordăm atenție combaterii concurenței neloiale între destinații turistice, să oferim o șansă echitabilă tuturor acestora din întreaga Europă. La ce vă refereați când spuneați acest lucru?
Răzvan Pîrjol: Acest lucru a fost enunțat în cadrul acestei ședințe cu miniștrii omologi din țările UE și dorința tuturor a fost să existe o promovare a destinațiilor fair play. Și concret v-aș spune ca nicio destinație să nu invoce motive de îngrijorare sau de pericol mai mare într-o țară vecină sau în orice țară, dacă vreți, turistică. Fiindcă ideea era să spunem: ok, noi suntem safe, am organizat, știm ce facem, dar să nu folosim situațiile de criză create în alte țări.
Realizator: Și tot se vorbește în ultima perioadă de reluarea etapizată a activității, inclusiv în turism. Cam care ar fi pe scurt aceste etape?
Răzvan Pîrjol: Cred că reluarea etapizată se referă aș spune în special la partea de restaurante. Îmi permit să reamintesc să, practic, hotelurile nu au fost niciodată... sau nu, mai degrabă teroretic nu au fost niciodată închise. Ele s-au închis practic din lipsă de clienți și din imposibilitatea de mobilitate, dar cred că etapizarea aceasta se referă în special la parte de restaurante și de alimentație publică. Și așa cum vă spuneam mai devreme, astăzi vom propune guvernului un modus operandi etapizat, făcut împreună cu Organizația Reprezentativă a Restaurantelor - HORA - în care, independent de faptul că se va întâmpla pe 16 mai, sau pe 1, sau când se va întâmpla, noi dorim să avem deja niște linii directoare de modul în care vom putea să operăm. Și, repet, o primă fază ar fi deschiderea teraselor.
Realizator: Și pe finalul intervenției dumneavoastră, ce mesaj le-ați trimite celor care muncesc în turism?
Răzvan Pîrjol: Mesajul ar fi să... știu că este ceva greu de îndeplinit, dar de încredere și speranță, de răbdare. Am convingerea că cel puțin într-un viitor imediat apropiat turismul va fi cu predilecţie local. Și cred că este /.../ România are o mare, mare șansă ca destinație turistică. Iar cei care au fost plecați și s-au întors și sunt astăzi acasă și care au lucrat în acest domeniu i-aș sfătui să nu ignore sub nicio formă ideea de a rămâne acasă și a lucra în industria ospitalității din România.
Realizator: Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră la RRA. Microfonul rămâne deschis în continuare. Am fost în direct cu Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Direcția Generală de Turism.
(RS)