Ascultă Radio România Actualitaţi Live

RRA, "România-stare de alertă": Invitat, ministrul educaţiei Monica Anisie

RRA: "România - stare de alertă" - Invitat: ministrul educaţiei şi cercetării, Monica Anisie

RRA, "România-stare de alertă": Invitat, ministrul educaţiei Monica Anisie
Monica ANISIE. Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

Articol de Radio România Actualităţi, 19 August 2020, 16:06

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 august, ora 14:05) - Realizator: Mihaela Ştefan.
Realizator: În contextul epidemiologic actual, caracterizat de o evoluție neclară, imposibil de previzionat, Guvernul, dar și Ministerul Educației și Cercetării au fost nevoite să adopte decizii în condiții de incertitudine și risc, de cele mai multe ori cu un orizont de timp scurt, dar și mediu. Prioritatea în luarea tuturor măsurilor este sănătatea publică. Pentru acest domeniu ale educației există scenarii adaptate contextului aduse la cunoștința opiniei publice și reglementări care conferă predictibilitate acțiunilor din perioada următoare. Dar cu mai multe informații vine invitatul ediției de astăzi, doamna Monica Anisie ministrul educației și cercetării. Buna ziua, doamna ministru!
Monica Anisie: Bună ziua!
Realizator: Pregătirile pentru noul an școlar sunt în plină desfășurare. Ieri ați avut, din câte știu, întâlniri cu cadrele didactice și directorii școlilor din sectorul 2 al capitalei, dar și din județul Ialomița. Astăzi, încă de la prima oră, ați fost la școlile din județul Dâmbovița. Cum ați găsit situația pe teren?
Monica Anisie: Aşa este, am făcut mai multe vizite în această perioadă în teritoriu, tocmai pentru că îmi doresc să fiu alături de colegii mei profesori, directori, inspectori și să luăm împreună deciziile cele mai bune pentru începutul anului școlar 2020-2021, pentru că din teren este cel mai bine să aflii ce se întâmplă, să vezi dacă putem aplica toate măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a prevăzut în ghidul pe care l-a supus dezbaterii publice.
Realizator: Şi cei din teren cu care aţi stat dumneavoastră de vorbă ce spun? Se pot face aceste lucruri?
Monica Anisie: Da. Deja putem să spunem că multe dintre măsurile care sunt prevăzute în ghid noi deja le-am aplicat, pentru că am avut perioada aceea în care am făcut pregătirea pentru examenele naționale, pentru elevii de clasa a VIII-a sau a XII-a sau am susținut examenele naționale. În mare parte sunt cam aceleași măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Dacă ați observat, în normele pe care Ministerul Sănătății le-a prevăzut pentru începutul de an școlar, distanțarea fizică este una de 1 m față de 2 m, cum era înainte la examenele naționale, avem, în cazul în care această distanțare fizică nu poate fi realizată, distanțarea poate fi realizată prin separatoare, iar circuitele deja le-am exersat, spuneam, în momentul în care am susținut examenele naționale. Fluxul acesta de intrare-ieșire trebuie să fie unul foarte bine organizat de către unitățile de învățământ pentru ca riscul îmbolnăvirilor să fie diminuat. De aceea, am considerat că este important să merg și să mă sfătuiesc cu colegii mei în teritoriu.
Realizator: Doamna ministru, am consultat și noi astăzi ghidul cu normele sanitare publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. Printre altele, acest ghid prevede și faptul că elevii vor intra în școală pe 14 septembrie, doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, altfel nu sunt primiți la ore. Ce conține această declarație?
Monica Anisie: Este o declarație pe care Ministerul Sănătății a considerat că trebuie să o dea fiecare părinte, pentru că responsabilitatea trebuie să fie a noastră, a tuturor, a întregii societăți. Noi trebuie să ne gândim că în momentul în care revenim la cursuri trebuie să fim responsabili, atât noi, cadrele didactice, cât și părinții și să înțelegem că este importantă sănătatea, dar este importantă și siguranța copiilor în spațiul școlii. De aceea, Ministerul Sănătății a prevăzut această declarație./geftene/ De fapt, nu este o noutate pentru că, de exemplu, dacă acum mergem la medicul de familie, dăm o astfel de declarație în care se prevede că eu îmi asum răspunderea pentru faptul că nu am intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată pozitiv sau nu am simptome care să fie asociate celor de la virusul SARS-CoV-2.
Realizator: Deci părinții, în mare, vor trebui să spună dacă, în ultimele zile, copilul a prezentat sau nu simptome, dacă a fost diagnosticat și așa mai departe.
Monica Anisie: Exact.
Realizator: Ministerul Educației a pus la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse gratuite, necesare continuării învățării în mediul online pe educred.ro. Portalul centralizează, pentru cei care nu știu, platforme de învățare și resurse educaționale deschise, inclusiv tutoriale și alte materiale de învățare. Veți continua procesul didactic din luna septembrie pe același portal?
Monica Anisie: Sigur că da, vom continua să punem la dispoziția colegilor noștri profesori materiale necesare pentru predarea online. De asemenea, aș vrea să fac o mențiune, programul "Teleșcoala" pentru copii se transformă, începând din data de 24 august, în "Teleșcoală" pentru profesori. Vom organiza o formare a profesorilor în sensul folosirii platformelor educaționale în cazul în care, din nou, vom suspenda cursurile. Să sperăm, însă, că acest lucru va fi în cât mai puține locuri.
Monica Anisie: Aș vrea să discutăm puțin și despre achiziția tabletelor pentru copiii defavorozați. Considerați că este timp suficient pentru achiziționarea acestor dispozitive, conectarea la internet și livrarea lor către copii?
Monica Anisie: Banii necesari au fost alocați, achiziția este în plină desfășurare. Suntem optimiști că putem să realizăm acest lucru, dar știți foarte bine că nu Ministerul Educației face achiziția, ci vorbim despre Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. În caietul de sarcini este prevăzută ca dată de livrare 10 septembrie, dar nu numai acest program este cel pe care Ministerul Educației îl desfășoară. Mai avem la nivelul ministerului și Programul ROSE, desfășurat cu Banca Mondială, prin care achiziționăm laptopuri pentru 1.164 de licee și astăzi, în ședința de Guvern, Ministerul Fondurilor va veni cu o ordonanță de urgență prin care dăm posibilitatea autorităților publice locale și unităților de învățământ să achiziționeze echipamente electronice și să deconteze pe fonduri europene achiziția.
Realizator: Doamna ministru, operatorii care câștigă achiziția vor trebui să-și asume că și conexiunea la internet este una foarte bună. Nu vor fi probleme din acest punct de vedere? Adică toți copiii vor avea un semnal bun de internet, astfel încât să-și desfășoare orele în condiții cât mai bune?
Monica Anisie: Așa cum ați spus și dumneavoastră, operatorii trebuie să-și asume acest lucru. Noi, în caietul de sarcini am prevăzut achiziția de tablete și conexiune la internet.
Realizator: Zilele trecute, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ semnala faptul că există riscul ca deschiderea noului an școlar să fie pusă sub semnul întrebării, asta dacă guvernul nu va majora salariile în învățământ de la 1 septembrie. Ce ne puteți spune despre această situație?
Monica Anisie: În toate discuțiile pe care le-am avut cu colegii, zilele acestea în mai multe județe, nimeni nu a ridicat această problemă. Cu toții ne pregătim pentru începutul de an școlar, ba mai mult decât atât, astăzi, la întâlnirea pe care am avut-o în județul Dâmbovița, colegii profesori mi-au solicitat să începem mai repede școala, să ne pregătim să îi primim pe elevi în spațiul școlii.
Realizator: Deci, această problemă cu majorarea salariilor nu există și nu va afecta în niciun fel începerea anului școlar. Însă, pe de altă parte, aș vrea să-mi spuneți, doamna ministru, în condițiile în care procesul educațional se va desfășura la clasă, prezența față în față profesor-elev, un număr crescut de săli de curs pentru respectarea distanțării fizice, credeți că personalul didactic este îndeajuns sau se va apela și la profesorii care nu au obținut titularizarea?
Monica Anisie: Noi sperăm să avem suficiente cadre didactice pentru începutul de an școlar. De fapt, astăzi voi prezenta în cadrul ședinței de guvern și un proiect de lege prin care să deblocăm organizarea de concursuri pentru personalul didactic, dar și pentru personal nedidactic, pentru că avem nevoie de persoane care să asigure toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor la nivelul unităților de învățământ. În ghidul pe care Ministerul Sănătății l-a pus în dezbatere publică sunt prevăzute acele dezinfectări zilnice în spațiile școlare. Prin urmare, avem nevoie de personal nedidactic pentru a asigura sănătatea și siguranța personalului din cadrul unităților de învățământ și copiilor.
Realizator: În colaborarea dumneavoastră cu Ministerul Sănătății, aceasta a transmis printr-un proiect de ordin de ministru publicat recent că DSP-urile din România vor trebui să prezinte situația epidemiologică a fiecărei localități din țara noastră până pe 7 septembrie, nu, în vederea începerii anului școlar.
Monica Anisie: Aşa este. De fapt nu este chiar o noutate, pentru că în momentul în care am deschis unitățile de învățământ pentru pregătirea pentru examenele naționale atunci aveam această colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică și acestea transmiteau unităților de învățământ aceste date de care vorbește și ghidul supus dezbaterii publice.
Realizator: Doamna ministru, aş vrea să discutăm puțin și despre copiii cu dizabilități. Cum se va desfășura procesul educațional din septembrie pentru acești copii?
Monica Anisie: Pe lângă aceste măsuri pe care le-am prevăzut în ghidul lucrat împreună cu Ministerul Sănătății, vor fi și alte ghiduri pe care Ministerul Educației le-a pregătit pentru a fi transmise către unitățile de învățământ, pe fiecare nivel în parte. De asemenea, vom avea și ghiduri pentru învățământul special, pentru copiii cu nevoi speciale.
Realizator: Citeam, dacă nu mă înşel aseară, că Societatea Națională de Medicină a Familiei afirmă că limitarea infecției cu SARS-CoV-2 reprezintă o uriașă provocare și printre altele propuneau transformarea programului "Cornul și laptele" într-un program de tip "Masca și dezinfectantul". A ajuns la dumneavoastră această propunere şi ce părere aveți?
Monica Anisie: Deocamdată nu a ajuns la mine o asta de propunere. Cred că acum avem suficiente elemente prin care să găsim soluții ca în fiecare unitate de învățământ să existe dezinfectantul necesar și autoritățile publice locale trebuie să se implice, pentru că responsabilitatea este a noastră a tuturor până la urmă.
Realizator: Şi în ceea ce privește programul "Laptele și cornul" va continua din toamnă acest program?
Monica Anisie: Cred că este necesar să continue și acest program "Laptele și cornul".
Realizator: Doamna ministru, aș vrea să mai spuneți, profit de prezența dumneavoastră la Radio România Actualități, în ce stadiu se află pregătirile pentru ghidurile metodologice pentru profesori și elevi pentru fiecare disciplină și obiect de studiu?
Monica Anisie: Acestea au fost finalizate în cadrul Centrului Național pentru Evaluare. Acum sunt la machetat și le vom transmite către unitățile de învățământ, începând cu data de 1 septembrie, când cadrele didactice vor reveni în spațiul școlii pentru a pregăti începutul de an școlar.
Realizator: Spuneaţi puţin mai devreme că data de 10 septembrie este dată până la care copiii ar trebui să primească tabletele. Dar câți elevi vor beneficia de tablete și laptopuri în noul an școlar?
Monica Anisie: Necesarul a fost transmis de către Inspectoratele Şcolare către Ministerul Educației. Vorbim despre 250.000 de elevi care beneficiază de programul acesta pe care guvernul l-a realizat. În același timp sunt și 74.000 de laptopuri pentru elevii de liceu pe care noi le asigurăm în acest an școlar. De asemenea, fiecare unitate de învățământ sau autoritate publică poate achiziționa pentru unitățile de învățământ tablete sau laptopuri necesare desfășurării învățământului online prin programul pe care astăzi în guvern noi îl prezentăm.
Realizator: Doamna ministru, aș vrea să mai discutăm şi despre elevii cei care sunt de vârste mici, în învăţământul primar. Vor reuși ei oare să păstreze o oarecare distanță fizică în afara orelor de curs, în pauze, când știm foarte bine cu toții ce se întâmplă în pauze?
Monica Anisie: Aici este şi responsabilitatea cadrelor didactice, care trebuie să fie tot timpul prezente în mijlocul copiilor și să îi învețe să păstreze regulile. De asemenea, un rol important îl au și părinții, pentru că trebuie să le explice copiilor că este necesar să păstrăm o distanță, să purtăm mască, să ne spălăm des pe mâini pentru ca riscul îmbolnăvirilor să se diminueze.
Realizator: Doamna ministru, pe final, am auzit foarte mulți părinți care au fost surprinși de către copii care i-au întrebat: când începe școala? De-abia aștept să înceapă școala! Ce le-aţi transmite tuturor copiilor care de-abia aşteaptă data de 14 septembrie?
Monica Anisie: Copiii sunt nerăbtători să înceapă şcoala, cadrele didactice sunt nerăbdătoare să înceapă școala, părinții își doresc să înceapă școala, prin urmare sper ca pe 14 septembrie să putem intra în unitățile de învățământ, riscul epidemiologic să fie mic și în felul acesta să ne revedem cu toții sănătoși în spațiul școlii.
Realizator: Vă mulţumesc tare mult pentru intervenția dumneavoastră.


(Transcriere RADOR)

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale