Rovana Plumb: O nouă abordare în privința fondurilor europene
Rovana Plumb se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a continua și aprofunda dialogul cu reprezentanții Comisiei.
Articol de Andreea Marin, 29 Martie 2017, 10:59
România are nevoie de o nouă abordare în privința fondurilor europene, iar autoritățile vor să se concentreze pe mecanisme de simplificare pentru atragerea acestora - spune Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.
Ea se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a continua și aprofunda dialogul cu reprezentanții Comisiei.
Andreea Marin a realizat un interviu în exclusivitate cu Rovana Plumb.
Rovana Plumb: Am trimis către Autoritatea de Audit trei programe operaţionale pentru a fi acreditate, adică: Asistenţa Tehnică, Capacitatea Administrativă şi Iniţiativa pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. În momentul în care toate programele vor fi acreditate, şi sperăm ca lucrul acesta să se întâmple într-un timp relativ scurt, vom putea să trimitem declaraţiile intermediare de cheltuieli către Comisia Europeană. Practic, să începem efectiv procedura de absorbţie. Pe data de 30 aprilie vom transmite toate celelalte programe către Autoritatea de Audit pentru desemnare, și anume: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Competitivitate și Programul Infrastructura Mare. Dacă ar fi să vorbim de proiectele mari în ceea ce privește infrastructura, primele proiecte de infrastructură mari care vor pleca către Comisia Europeană vor fi, în luna aprilie, un proiect de 468 de milioane de euro, dar poate că această sumă e mai puțin importantă, cât faptul că 440 de mii de cetățeni, din Alba, din Vrancea și, în special, din Valea Jiului, vor avea acces la serviciile de apă potabilă și, bineînțeles, la rețeua de canalizare, prin stațiile de epurare.
Reporter: Pentru că tot ați vorbit de infrastructură, România încă are minusuri la infrastructură. Tocmai ce am încheiat un capitol cu Bechtelul, ce facem cu autostrada?
Rovana Plumb: Desigur că Pitești-Sibiu este o prioritate pentru România, astfel încât să putem să finalizăm autostrada, și în acest sens se lucrează atât cu Comisia Europeană, cât și cu Ministerul Transporturilor, astfel încât să se poate finaliza studiile de fezabilitate, proiectul, să se poată da drumul la lucrări. Până în momentul de față există studiul de fezabilitate pentru tronsonul I, tronsonul II, pe Pitești-Sibu, practic, cele două capete.