Romsilva și-a propus să regenereze 12.000 hectare de pădure în campania de primăvară
Marius Dan Sîiulescu: Unde regenerarea naturală nu s-a putut instala din anumite condiţii, în anul 2024 ne propunem să creăm aceste regenerări artificiale.
Articol de Radiojurnal, 05 Aprilie 2024, 23:47
Romsilva şi-a propus în acest an să regenereze 12.000 de hectare de pădure, iar campania de primăvară dedicată plantării se va prelungi până la jumătatea lunii viitoare în zonele de munte. Astăzi a avut loc o acţiune de plantare de puieţi de frasin pe raza Ocolului Silvic Călimăneşti, în judeţul Vâlcea, iar directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Marius Dan Sîiulescu, a prezentat cum se derulează acţiunile de împădurire.
Marius Dan Sîiulescu: Unde regenerarea naturală nu s-a putut instala din anumite condiţii, în anul 2024 ne propunem să creăm aceste regenerări artificiale, plantaţii, cum le ştie mai toată lumea, pe aproximativ 4.000 de hectare. Mai avem şi completări la plantaţiile din anii anterior şi 2.000 de hectare refaceri de pădure acolo unde au fost probleme. La momentul acesta suntem undeva la 30%, poate vi se pare o cifră cam mică, pentru că ne apropiem de finalul perioadei, dar majoritatea regenerărilor artificiale să ştiţi că sunt în zona de munte. Speciile de răşinoase se regenerează mai greu şi acolo avem suprafeţele cele mai mari în care intervenim cu regenerarea artificială. Cea mai mare suprafaţă pe care o plantează este Direcţia Silvică Suceava şi ei au şi cea mai mare zonă de munte. Punem şi alte specii de răşinoase, pe specii de foioase: paltin de munte, paltin de câmpie, frasin, stejar, gorun şi alte specii.
A consemnat corespondenta RRA Ana-Maria Cârstea. Luna plantării arborilor se desfăşoară în fiecare an între 15 martie şi 15 aprilie, iar pentru 2024 Romsilva a programat plantarea a 450.000 de puieţi în 300 de şantiere forestiere.