Românilor "le este frică de cutremur"
Mai mult de trei sferturi din populaţie consideră seismul un risc de actualitate, arată un sondaj despre percepţiile românilor privind siguranţa naţională şi riscurile.
13 Decembrie 2013, 14:59
Cea mai mare frică pentru majoritatea românilor este cea de cutremur, arată un studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Mai mult de trei sferturi din populaţie îl consideră un risc de actualitate, în cadrul sondajului privind percepţiile din societatea românească privind siguranţa naţională şi riscurile.
Dintre instituţiile cu rol în siguranţa naţională, Armata beneficiază de cota de încredere cea mai mare în rândul populaţiei.
78% dintre participanţii la studiu percep eventualitatea unui cutremur ca un risc de actualitate pentru România, cu procente mari fiind percepute ca riscuri şi inflaţia sau tulburările sociale, respectiv 77% şi 75%.
Alte riscuri pentru România, aşa cum sunt percepute de cei care au răspuns la întrebările IRES, sunt răpirile de persoane, pandemiile, falimentul de ţară, terorismul, dictatura şi agersiunea militară din partea unei mari puteri.
Agresiunea militară din partea unui vecin sau un război în zonă sunt considerate în mică măsură ca fiind riscuri de actualitate pentru România.
Chestiunea siguranţei energetice, despre care opinia publică românească a discutat foarte mult, în ultima perioadă, în principal în legătură cu exploatarea resurselor naturale, este considerată foare bună sau destul de bună de 46% dintre participanţii la studiu.
49% sunt de părere că siguranţa energetică a României este foarte proastă sau destul de proastă.
Românii au încredere în armată
Armata rămâne instituţia publică ce beneficiază de cea mai mare încredere a populaţiei.
72% dintre cei intervievaţi au spus că au multă şi foarte multă încredere în Armată.
Urmează alte instituţii cu rol în asigurarea securităţii ţării şi acestea sunt SRI şi SIE, cu 53%, urmate de Poliţie, Agenţia Naţională de Integritate, Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
Două treimi dintre participanţii la studiu, adică 65%, consideră că este posibilă unirea Republicii Molodva cu România, iar 73 de procente plasează Uniunea Europeană în fruntea listei de ţări sau uniuni de state percepute drept prieteni ai României.
În acelaşi timp, 48% dintre participanţii la studiul IRES percep Rusia, mai degrabă, drept un duşman al României.