Românii vor avea "terapii personalizate"
Platforma Europeană de Dezvoltare a lansat, miercuri, programul naţional "Alege medicina personalizată!", care-şi propune să îmbunătăţească accesul la tratamente diferenţiate.
Articol de Ciprian Sasu, 29 Mai 2013, 16:01
Pacienţii români vor avea şanse egale şi vor putea să beneficieze de tratamente inovatoare în viitor.
Platforma Europeană de Dezvoltare a lansat, miercuri, programul naţional "Alege medicina personalizată!", care-şi propune să îmbunătăţească accesul la tratamente diferenţiate al pacienţilor cu acelaşi diagnostic.
Medicina personalizată se bazează pe faptul că pacienţii cu acelaşi diagnostic clinic pot răspunde diferit la tratamente.
Acest fenomen se datorează, în multe cazuri, diferenţelor genetice între pacienţi.
Preşedintele Platformei Europene de Dezvoltare, Nela Păvăloiu susţine că medicina personalizata are rezultate foarte bune în tratamentul unor boli cum ar fi cancerul de sân, cancerul gastric, osteoporoza şi artrita reumatoidă.
"În practica medicală curentă, tuturor bolnavilor li se administrează acelaşi tratament pentru aceeaşi boală iar rezultatul constă în şanse mai scăzute de reuşită în lupta contra maladiilor grave - multe zile de spitalizare şi efecte adverse de obicei şi mai frecvente", a declarat Nela Păvăloiu.
"În schimb, medicina personalizată se bazează pe teste genetice moleculare şi analizează mutaţiile anumitor gene cu scopul de a oferi un tratament ştiinţific pentru boala de care suferă o anumită persoană, astfel putând fi selectate medicaţii personalizate specifice, se pot identifica exact pacienţii care vor să răspundă la tratament şi se poate doza cu exactitate tratamentul în conformitate cu nevoile particulare ale pacientului.
"Prin aceste terapii personalizate, se poate educe posibilitatea apariţiei efectelor adverse", a adăugat Nela Păvăloiu.
Programul "Alege medicina personalizata!" se va derula pe parcursul întregului an şi va include proiecte menite să facă din acest tip de medicină un subiect cunoscut şi asumat de către toţi factorii de decizie din România.