Românii, tot mai interesaţi de adopţii
În judeţul Timiş tot mai multe familii sunt interesate să adopte un copil, încurajate fiind de scăderea birocraţiei şi de timpul de aşteptare mai redus impuse prin noua Lege a adopţiei.
Articol de Alina Bujancă, 29 Iunie 2012, 15:54
Tot mai mulţi români se arată interesaţi să adopte un copil şi se adresează autorităţilor, după ce noua lege intrată în vigoare în primăvară a dus la uşurarea procedurilor şi la scurtarea termenelor de aşteptare.
În judeţul Timiş tot mai multe familii sunt interesate să adopte un copil, încurajate fiind de scăderea birocraţiei şi de timpul de aşteptare mai redus impuse prin noua Lege a adopţiei.
De la intrarea în vigoare a acesteia, la Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Timiş au fost depuse 26 de cereri de atestare pentru adopţie, în condiţiile în care, pe tot parcursul anului trecut, aproximativ 50 de copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi-au găsit o familie.
Şefa Serviciului "Alternative de tip familial" din cadrul Direcţiei, Alina Maier spune că s-a mărit numărul de cereri din partea familiilor raportat şi la faptul că, anterior intrării în vigoare a legii, familiile au aşteptat intrarea noii legi şi în acea perioadă nu au fost cereri atât de multe.
"Acum curg cererile. De asemenea, ne solicită telefonic sau prin mail informaţii familii de cetăţeni români din străini, raportat la faptul că se permite, de acum înainte, adopţia internaţională realizată de către cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi evident îşi manifestă interesul", spune Alina Maier.
În prezent, dosarele copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială se reevaluează în funcţie de noua legislaţie.
Alina Maier mai spune că la finalizarea acestui proces, datorită îmbunătăţirii legislaţiei, vom putea vorbi despre mai mulţi copii declaraţi adoptabili, între care unii îşi vor putea găsi o familie de la vârste fragede, aşa cum îşi doresc cele mai multe cupluri care s-au hotărât să adopte un copil.
Interesul crescut pentru adopţie se manifestă şi în sânul societăţii civile.
Zilnic, patru - cinci familii din Timişoara solicită informaţii chiar de la comunitatea familiilor adoptive reprezentată de Asociaţia "Ador copiii".
"Îi ajutăm, în sensul că le punem la dispoziţie informaţii de actualitate şi informaţii reale despre procedura adopţiei, organizăm grupuri de suport pentru cei care doresc să adopte şi caută aceste informaţii şi caută grupuri - resursă. Familiile adoptive, care sunt în fază de acomodare, de asemenea participă la grupurile de suport şi prin consilierea copiilor care au devenit declaraţi adoptabili, îi pregătim în vederea intrării în familia adoptivă", a declarat preşedinta asociaţiei "Ador copiiI", Simona Ciudar.
Recent, Asociaţia "Ador copiii" a fost acreditată de Oficiul Român de Adopţii să desfăşoare servicii în domeniul adopţiilor, fiind prima comunitate de acest fel cu astfel de competenţe.