Românii şi-au schimbat percepţia cu privire la liderii mondiali
În ultimii ani românii şi-au schimbat semnificativ percepţia cu privire la liderii mondiali în ceea ce priveşte economia, puterea armată şi respectarea drepturilor omului.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Martie 2024, 18:49
În ultimii ani românii şi-au schimbat semnificativ percepţia cu privire la liderii mondiali în ceea ce priveşte economia, puterea armată şi respectarea drepturilor omului.
Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda news.ro, publicat astăzi, prezintă date din iunie 2021 - aşadar de dinainte declanşării invaziei ruseşti în Ucraina - alături de rezultatele anchetei recente, desfăşurate în lunile februarie-martie, arată RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.
Mihaela Enache: ”Cifrele s-au modificat cel mai mult în privinţa puterii armate: Statele Unite rămân pe primul loc în percepţia românilor, însă cu un procent mult mai mare decât acum trei ani. Majoritatea celor care au răspuns, uşor peste 50%, consideră SUA lider mondial. Pe locul doi urcă abrupt China, de la puţin peste 16% în 2021, la aproape 29%. Rusia în schimb este văzută acum doar de aproximativ 14 la sută dintre români drept principala putere militară din lume, mai puţin de jumătate faţă de perioada de dinainte de război.
În viziunea românilor China rămâne cea mai mare putere economică mondială, deşi ponderea de peste o treime - este sub cea din iunie 2021, iar Statele Unite, în continuare pe locul doi, se apropie la doar câteva procente, cu o creştere semnificativă. Top trei la nivel global este completat de Japonia, iar Germania este în continuare considerată cea mai puternică economie europeană.
Schimbări apar şi la răsunsurile privind ţara sau regiunea de pe glob unde sunt respectate cel mai bine drepturile şi libertăţile oamenilor.
Dacă în vara lui 2021 Statele Unite erau considerate lider în acest domeniu, acum locul este ocupat de Uniunea Europeană. În mod surprinzător, există şi o mică parte dintre români care cred că drepturile şi libertăţile oamenilor sunt cel mai mult respectate în Rusia - puţin peste 2% - totuşi, procentul s-a înjumătăţit în ultimii doi ani şi jumătate. S-a dublat în schimb - şi a ajuns la peste 8% - proporţia celor care afirmă acest lucru despre China.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/