Românii își vor putea sacrifica porcii chiar și în scopul vânzării, dar respectând anumite proceduri de siguranță alimentară
ANSVSA a revenit asupra deciziei de a nu mai permite sacrificarea și comercializarea porcinelor în gospodăriile țărănești, astfel încât românii își vor putea sacrifica porcii chiar și în scopul vânzării, dar respectând anumite proceduri de siguranță alimentară.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Noiembrie 2023, 14:58
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a revenit asupra deciziei de a nu mai permite sacrificarea și comercializarea porcinelor în gospodăriile țărănești, astfel încât românii își vor putea sacrifica porcii chiar și în scopul vânzării, dar respectând anumite proceduri de siguranță alimentară.
Reporter: Mihai Bădescu - ”Interdicția comercializării cărnii de porc din micile gospodării țărănești a stârnit un val de nemulțumiri și în Mehedinți.
-: Legea cred că e o aberație la realitatea țărănească. Trebuie să intervină. Dimpotrivă, să-i stimuleze pe cei care produc o carne cât de cât bio.
-: Păi nu mi se pare normal, pentru că pensia e foarte mică și eu la porc îi mai dau buruiană, îi mai dau câte ceva așa și mi-l cresc, nu? Mai cresc unul să-l vând, că nu-mi ajunge pensia. Nu-i normal.
Revenirea asupra acestor interdicții permite micilor fermieri să comercializeze porcii crescuți în gospodării, dar cu obligația obținerii unui aviz de la medicul veterinar care să ateste că animalul este sănătos.
Adriana Ganea, purtătorul de cuvânt al DSP Mehedinți: ”Comercializarea porcinelor din gospodăriile populației se poate realiza în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică examinează animalul, completează o fișă de examinare care certifică starea de sănătate a animalului din gospodărie.”
Medicii veterinari atrag atenția că respectarea normelor de bio-securitate este foarte importantă pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/