Românii îşi cheltuiesc leafa pe mâncare şi ţigări
Conform Oficiului European pentru Statistică, România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană
10 Februarie 2017, 18:36
Bulgaria şi România aveau la începutul acestui an cele mai mici salarii minime pe economie din Uniunea Europeană, 235 euro, respectiv, 275 euro pe lună, arată datele publicate astăzi de Eurostat.
Însă faţă de 2008, salariul minim pe economie s-a dublat în cele două state menţionate. Potrivit Oficiului European pentru Statistică, 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii au un salariu minim pe economie, spre deosebire de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia, unde acesta nu există.
Cele mai mari salarii minime pe economie din Uniunea Europeană sunt în Luxemburg, aproape 2.000 de euro şi în Germania, Belgia, Olanda şi Irlanda, în jurul sumei de 1.500 de euro. Comparativ cu 2008, Eurostat remarcă o creştere a salariului minim pe economie în aproape toate statele membre, cu excepţia Greciei, unde a scăzut cu 14%.
Conform aceleiaşi statistici românii dau cei mai mulţi bani în fiecare lună pe mâncare, adică aproape 28% din total, ceea ce reprezintă aproape triplul mediei înregistrate în UE. Din acest punct de vedere România ocupă primul loc în Uniune. Pentru băutură şi tutun românii dau 5,7% peste media europeană, de 4%, dar sub 8,8%, cât cheltuie estonienii de pe primul loc.
România este pe ultimul loc în clasamentul UE la ponderea cheltuielilor pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, doar 3,4%, faţă de 5% media europeană. Pentru plata utilităţilor gospodăriilor din România sunt alocaţi aproximativ 21,5% din banii cheltuiţi lunar, sub media de aproape de 25%.
Conaţionalii noştri ies foarte puţin la restaurante şi cafenele, întrucât în clasamentul Eurostat România se situează pe ultimul loc, cu doar 1,1% faţă de media europeană, de aproape 7%, şi cu mult sub fruntaşii topului, adică spaniolii, cu circa 15%.
Tot pe ultimul loc sunt românii şi când vine vorba despre banii alocaţi pentru diverse asigurări, doar 0,3% din totalul cheltuielilor lunare faţă de media de 2,5%.