Românii, "în topul european la rezistenţa la antibiotice"
Ce legătură există între corupţie şi antibiotice.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2015, 08:28
Realizator: Rezistenţa la antibiotice este a VII-a ameninţare la adresa omenirii, iar România se află în topul european într-un astfel de clasament, avertizează preşedintele Societăţii române de microbiologie, Alexandru Rafila. Pe continentul nostru, românii şi grecii consumă cele mai multe antibiotice, ceea ce determină rezistenţa mărită a bacteriilor la aceste tratamente.
Reporter - Costi Dumăscu: În ultimii zece ani nu prea s-au mai descoperit antibiotice noi, întrucât cercetarea în domeniu cere investiţii tot mai mari iar recuperarea acestor sume este nesigură, pentru că rezistenţa bacteriilor apare tot mai rapid.
La conferinţa naţională de farmacoeconomie şi management sanitar de la Târgu-Mureş, Alexandru Rafila a mai spus că nu este departe momentul în care ne vom întoarce în ceea ce el a numit "epoca pre-antibiotică". Infecţiile vor fi produse de microorganisme care nu mai răspund la tratmentele cu antibiotic.
Alexandru Rafila:Noi ne găsim într-o zonă care din nefericire are două probleme: consumă mult prea mult antibiotic, iar ne găsim pe primele locuri în ceea ce priveşte rezistenţa bacteriilor la antibiotice.
Reporter: Alexandru Rafila mai atrage atenţia asupra unui aspect interesant, surprins de corespondentul nostru la Târgu-Mureş, Raul Matiş: rezistenţa la antibiotice într-o ţară este legată de nivelul de corupţie al acesteia.
Cea mai mică rezistenţă la antibiotice şi cel mai mic nivel de corupţie sunt în ţările nordice de pe continent, pentru că cei care sunt obişnuiţi să respecte regulile şi să respecte prescripţia au un nivel scăzut al rezistenţei microorganismelor la antibiotice.
Tratamentele sunt eficiente în acele ţări, cheltuielile sunt mai mici şi corupţia este redusă tocmai datorită aceste obişnuinţe.