Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii, în topul european al orelor lucrate

Reprezentanţii confederaţiei sindicale Cartel Alfa susţin că românii sunt primii în topul european în privinţa numărului de ore lucrate, dar printre cei mai puţini protejaţi de legislaţia muncii.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Foto: Arhivă Mediafax.

Articol de Diana Domenico, 07 Octombrie 2010, 16:09

În timp ce autorităţile lucrează la modificarea Codului Muncii, care să facă mai flexibile relaţiile dintre angajatori şi salariaţi şi să-i determine pe angajaţi să fie mai mobili, confederaţia sindicală Cartel Alfa consideră că aceste schimbări vor fi în dezavantajul celor pe care îi reprezintă.

România ocupă primul loc în Europa la nivelul mediu de ore lucrate săptămânal, respectiv 47, şi asta în condiţiile în care există multe instituţii publice unde salariaţii lucrează suplimentar mii de ore care nu sunt declarate, potrivit vicepreşedintelui Cartel Alfa, Petru Dandea.

Tot salariaţii români contribuie cu peste 60% la sistemul fiscal prin plata taxelor şi impozitelor.

În schimb, când vine vorba de protecţia acestora, mai ales în cazul accidentelor de muncă, legislaţia nu vine deloc în sprijinul angajaţilor.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, spune despre costul serviciilor publice că "în totalitatea lor sunt puse, în special, în sarcina salariaţilor români".

De asemenea, Petru Dandea a subliniat că acest lucru este pus în sarcina salariaţilor "în condiţiile în care marea majoritate a situaţiilor, când discutăm de accidente de muncă, salariaţii sunt forţaţi de angajator să nu declare aceste accidente sau să declare accidente obişnuite, ele fiind tratate în sistemul de sănătate obişnuit, chiar dacă ele reprezintă accidente de muncă".

Sindicatele mai atrag atenţia că modificarea Codului Muncii prin asigurarea flexibilităţii, încurajează angajatorul să-şi concedieze fără notificare salariatul şi, astfel, nu se mai asigură securitatea locului de muncă.

Inspecţia muncii, " îmbunătăţită"

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, declară însă că executivul nu a avansat propuneri de modificare a textului Codului Muncii, iar în ceea ce priveşte inspecţia muncii, aceasta trebuie într-adevăr îmbunătăţită.

Valentin Mocanu spune că referitor la Codul Muncii, "deocamdată, orice fel de acuzaţie adresată Guvernului, că ar dori să se dereglementeze, nu cred că este corectă, pentru că nu am avansat asemenea idei".

Dimpotrivă, afirmă Valentin Mocanu care adaugă că permanent a susţinut că "orice modificare pe care o vom face va fi în respectul reglementărilor internaţionale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi directivelor europene, în primul rând".

Totodată, Valentin Mocanu a precizat că va proceda la "semnarea îmbunătăţirii ale legislaţiei doar în urma consultărilor cu partenerii sociali".

Prin promulgarea actualei legi a pensiilor, sindicaliştii spun că majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, încalcă dreptul la pensie, în condiţiile în care speranţa de viaţă în România este mai mică cu zece ani decât în alte state europene, unde limita de vârstă pentru pensionare este tot de 65 de ani.

În acest sens, sindicatele au trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care cer ca actul normativ să fie retrimis în Parlament pentru a putea fi dezbătut din nou.

România 28 Septembrie 2010, 08:55

Marş al sindicatelor în Capitală

Blocul Naţional Sindical a început în Capitală un marş la care sunt prezente peste cinci mii de persoane, potrivit jandarmeriei.

Marş al sindicatelor în Capitală
România 30 Aprilie 2025, 20:28

Aproape douăzeci de mii de secții de votare, pregătite pentru votul de duminică

În România se va putea vota duminică în aproape 19.000 de secții de votare şi în 965 de secții din străinătate.

Aproape douăzeci de mii de secții de votare, pregătite pentru votul de duminică
România 30 Aprilie 2025, 20:22

Dezbaterile asupra legii privind pensiile magistraților, amânate

Senatul a amânat cu două săptămâni dezbaterile asupra proiectului de lege privind pensiile magistraților.

Dezbaterile asupra legii privind pensiile magistraților, amânate
România 30 Aprilie 2025, 18:51

România este printre țările câștigătoare de finanțare europeană pentru proiecte de apărare

Comisia Europeană va distribui 910 milioane de euro din fondul european de apărare către proiecte care vin să elimine...

România este printre țările câștigătoare de finanțare europeană pentru proiecte de apărare
România 30 Aprilie 2025, 18:38

Închisoare cu executare pentru episcopul acuzat de viol

Fostul episcop ortodox al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, au...

Închisoare cu executare pentru episcopul acuzat de viol
România 30 Aprilie 2025, 18:35

Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentaţiile de urbanism

Timpul de avizare a Planurilor Urbanistice Generale va fi, în medie, de șase luni, spune ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentaţiile de urbanism
România 30 Aprilie 2025, 18:24

România vrea ca până în 2030 să crească în etape bugetul pentru apărare

În şedinţa de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ministrul apărării a fost mandatat să îşi asume această...

România vrea ca până în 2030 să crească în etape bugetul pentru apărare
România 30 Aprilie 2025, 18:07

Galați: Incendiu la un supermarket

Pompierii galateni actioneaza in acest moment cu 3 autospeciale la stingerea unui incendiu care a izbucnit in depozitul de...

Galați: Incendiu la un supermarket