Românii din Roma, Torino, Milano și Bologna, "solidari cu țara" #Colectiv
Manifestanții din Italia au scandat: "Vrem spitale, nu vrem catedrale”, “Jos corupţia”, "Jos sistemul criminal", "Vrem acasă", "București, Roma e de partea ta!"
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Noiembrie 2015, 09:45
Aproximativ 300 de români s-au strâns duminică în fața Ambasadei României de la Roma, în semn de solidaritate faţă de protestele din ţară.
O altă manifestare asemănătoare a avut loc aseară la Torino, în parcul Giardini Reali, după un alt protest organizat vineri seara la Consulat.
Și românii din Milano și Bologna au ieșit în stradă la acest sfârșit de săptămână.
La Roma s-a protestat în mod pașnic, s-au ținut două momente de reculegere pentru cele 44 victime, s-a spus o rugăciune, s-au aprins lumânări şi s-a scandat: "Vrem spitale, nu vrem catedrale”, “Jos corupţia”, "Jos sistemul criminal", "Vrem acasă", "București, Roma e de partea ta!" şi s-a cântat “Desteaptă-te romane!”
"Încercam să schimbăm și noi ceva de aici, de departe, pentru cei de acasă, să încercăm cât de cât să facem să fie mai bine" a declarat pentru Radio România Actualități, Mihai Crăciun, originar din Cugir - Alba, de 16 ani la Roma.
"Am fi vrut să fim cu 45 mai mulți!"
"Este și țara noastră. Toți visăm să ne întoarcem odată înapoi. Avem copii. Vrem să-i creștem acasă! ... Cu toții am plecat cu gândul de a face un ban și de a ne întoarce acasă, dar în condițiile actuale ne-a fost greu și sperăm să fie mai bine" completează tânărul român, care a venit la protest cu întreaga familie și cu o pancardă pe care era scris: "Am fi vrut să fim cu 45 mai mulți. Dumnezeu să-i odihnească!"
Narcisa Dedu a venit de la Avellino, de la 260 de km distanță de Roma, pentru manifestația de la Roma: "Am votat tot timpul la Roma; de când avem secție de vot la Napoli am votat la Napoli; dar de data asta e ca și când aș vrea să îmi retrag votul, pentru că nu sunt mulțumită de politica pe care o percep în România.
"În primul rând am venit pentru a demonstra solidaritate față de tot ceea ce se întâmplă în România. Sunetem solidari, suntem români, suntem și italieni de-acum. Sunt români care au mulți ani de Italia și nu putem să negăm că aparținem și comunității de aici, dar suntem europeni și sperăm să existe și un ecou în Europa: ceea ce se întâmplă în România cu aportul nostru de aici".
Narcisa Dedu care se trăiește în Italia de 17 ani nu exclude varianta de a se întoarce peste câțiva ani în Romania: "Iau în calcul și varianta asta din ce în ce mai des".
Vasilica Amuza a venit pentru manifestația de la Roma de la Latina, de la 100 de km distanță: "Am venit să fim și noi solidari cu România și să-i susținem pe cei care au iesit în stradă în orașele tarii și să depunem un omagiu pentru cei care au ars și au murit în clubul Colectiv". Tânărul trăiește în Italia de 13 ani și confirmă că românii din străinătate sunt solidari cu ceea ce se întâmplă acasă: "Am acționat și vom acționa față de orice eveniment important care se intampla în țara noastră. Toți care suntem aici cred că ne dorim ca într-ozi să ne întoarcem acasă să fie totul normal, să ajungă totul la normal".
Basarabenii alături de români la Roma
"Și basarabenii sunt alături de protestele din România, pentru că basarabenii fac parte din România și tocmai de asta ne-am adunat aici: românii de pe ambele maluri ale Prutului pentru a arăta solidaritatea noastră față de victimele tragicului incident de la București, dar în același timp pentru a demonstra că ... și la bine și la rău suntem tot timpul împreună!" a declarat Alina Ieremciuc pentru Radio România Actualități.
"Vrem și noi un guvern mai puțin corupt și cred că aceasta este revendicarea principală a oamenilor care au iesit în stradă zi de zi în toata țara. Și la Chisnau au iesit mii de oameni în protest de solidaritate in deplina concordanța cu ceea ce se intampla in Romania. Noi dorim ca sacrificiul acestor victime sa nu fie în van. Vrem un sistem curat, mai putin corupt și am dori foarte mult un guvern comun!" completează Alina Ieremciuc, care locuiește la Roma de 10 ani și activează în platforma unionistă Acțiunea 2012, care militează pentru unirea Basarabiei cu România.
Protestatarii au revendicat totodata rezolvarea de urgenta a anchetei in cazul Colectiv, introducerea de urgenţă a votului prin corespondenţă pentru alegerea în parlament a reprezentanţilor Diaspoeri, eliminarea imunităţii parlamentarilor şi membrilor Guvernului, micșorarea numărului de parlamentari la 300 conform referendumului din 2009, confiscarea extinsă a averilor politicienilor condamnaţi pentru corupţie, reînnoirea clasei politice prin simplificarea procesului de înregistrare a unor partide noi atât la nivel local, cât şi la nivel naţional și depolitizarea insituţiilor statului şi a celor locale.
Solicitările lor au fost preluate de doi reprezentanți ai Ambasadei Romaniei la Roma, Laviniu Enii și Ovidiu Pufu, care au asistat la întreaga manifestație.