Românii din mai multe judeţe continuă să-i ajute pe refugiaţii din Ucraina
Oamenii le pun la dispoziţie locuinţe şi hrană şi încearcă să le ofere puţină stabilitate, după ce au fugit din calea războiului doar cu strictul necesar.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 28 Februarie 2022, 19:52
Românii din mai multe judeţe continuă să-i ajute pe refugiaţii din Ucraina, care vin cu miile în ţara noastră. Oamenii le pun la dispoziţie locuinţe şi hrană şi încearcă să le ofere puţină stabilitate, după ce au fugit din calea războiului doar cu strictul necesar.
De la începutul războiului în Ucraina, în fiecare zi, câteva sute de cetățeni ucraineni intră în România prin vama Albița. O parte a refugiaților s-a oprit temporar în orașele din județul Vaslui, unde au fost găzduiți de localnici.
De pildă, în câteva apartamente deținute de un investitor local sunt, în prezent, 30 de persoane, adulți și copiii, din Ucraina, din zone precumKiev, Odesa sau Mariupol. Un translator ne ajută să vorbim cu ei.
- Ei au reușit deja să se odihnească puîin pentru că au făcut un drum foarte lung. Dar am stat 36 de ore în granița din Ucraina. Foarte multă lume dorește să plece din Ucraina, dar nu toți reușesc. În orașe nu au voie să se miște deloc pentru e situație de război și nu au voie să iasă. Ei sunt de regiunea Odesa.Au plecat din Donețk, unde, de fapt, apornit tot calvarul pentru Ucraina și au plecat în zona asta mai spre vest pentru a scăpa de război.
Diana Căciulă, tânăra care i-a primit cu cazare și masă gratuit pe ucraineni, susține că o parte a acestora și-au exprimat dorința de a rămâne aici, la Huși, întrucât nu au posibilități materiale de a pleca în altă parte.
Diana Căciulă: Aproximativ opt apartamente am pus la dispoziție. Cam 30 de persoane, familii cu copii sau mămici doar cu copii, fără soții lor. M-au impresionat faptul că nu au o direcție, deci nu știu unde pleacă. Pur și simplu au plecat, cu minimum de bagaje după ei. Cred că au ceva economii, dar nu în măsura în care să își poată permite să ajungă foarte departe. Alții se îndreaptă spre Bulgaria sau Italia sau Germania, iar câțiva dintre ei au spus că ar dori să rămână aici, în zona aceasta.
În prezent, prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița continuă să ajungă în România cetățeni ucraineni, primii care își oferă ajutorul pentru refugiați fiind oamenii simpli, care îi primesc în locuințele proprii.