Românii "cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită"
Un sondaj INSCOP arată că două treimi dintre români nu sunt de acord cu direcţia în care se îndreaptă ţara, fiind îngrijoraţi de creşterea preţurilor, şomaj şi scăderea salariilor.
Articol de Mihaela Enache, 01 August 2013, 14:33
Aproape 2 treimi dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar principalele îngrijorări ale populaţiei în ultima perioadă sunt legate de creşterea preţurilor, pierderea locului de muncă şi diminuarea veniturilor.
Sunt rezultatele unui studiu INSCOP realizat la mijlocul lunii trecute şi prezentat joi.
Faţă de începutul anului, cifrele s-au modificat semnificativ în privinţa motivelor de îngrijorare, după cum analizează Agerpres.
Procentul celor îngrijoraţi de creşterea preţurilor a scăzut de la peste 34% sub 30 de procente. În schimb, pierderea locului de muncă a devenit o preocupare pentru încă 6% dintre români, de la 22,4 în februarie, la 28,6 în iulie.
A crescut uşor şi măsura în care românii sunt îngrijoraţi de diminuarea veniturilor, de la aproape 16% la 17,5.
Nemulţumire tradiţională, explicată de sociologi
Doar două procente şi jumătate din cei care au răspuns întrebărilor puse de sociologi nu s-au arătat îngrijoraţi de viitor. 65,5% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită.
Puţin peste 22% cred că direcţia este bună, mai arată datele cercetătorilor, care explică faptul că există o nemulţumire tradiţională în legătură cu direcţia în care se îndreaptă România, atât pe fondul unei inerţii a percepţiilor negative acumulate în ultimii ani de criză economică, precum şi pe fondul întârzierii măsurilor de redresare economică şi socială pe care populaţia le aşteaptă.
Sondajul "Barometrul de opinie publica Adevărul despre România" a fost realizat de compania de cercetare INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", pe un eşantionul de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%.