Românii au formulat peste 30 de mii de plângeri la CEDO
Pe parcursul celor 20 de ani de când ţara noastră a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, CEDO a pronunţat împotriva statului român 930 de hotărâri de condamnare.
Articol de Diana Surdu, 20 Iunie 2014, 01:12
Pe parcursul celor 20 de ani de când ţara noastră a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, românii au formulat peste 30.000 de plângeri împotriva autorităţilor şi, potrivit statisticilor, Curtea a pronunţat împotriva statului român 930 de hotărâri de condamnare.
Condiţiile de detenţie aduc sancţiuni României în continuare la Strasbourg.
Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, afirmă că simpla sancţiune nu rezolvă probleme. 70% din bugetul instituţiei este alocat utilităţilor.
"Suma totală referitoare la despăgubiri acordate pentru condiţiile de detenţie - aproximativ 680.000 de euro şi 10.000 de franci elveţieni, din perioada 2007-2008 până în prezent. În primul rând, ca să vorbim de condiţii de detenţie decente, în acord cu standardele europene şi internaţionale, ar trebui ca România să asigure pentru fiecare persoană pe care o custodiază 4 metri pătraţi. Discutăm încă de un deficit de 13.000 de locuri de cazare, la o populaţie care a scăzut faţă de anul trecut la 32.400 de deţinuţi la ora actuală", a explicat Cătălin Bejan.
Din 2011 s-au pus în practică noi metode de lucru privind executarea hotărârilor CEDO în termen de 6 luni, documente standard şi proceduri.
Dificultăţi privind punerea în aplicare a hotărârilor CEDO
Potrivit directorului Dina Cambrea din Ministerul Afacerilor Externe, punerea în executare a hotărârilor CEDO presupune dificultăţi deosebite pentru statele condamnate.
Pot fi probleme reale, concrete, pe de o parte, sau viziuni diferite.
"Atâta vreme cât nu se realizează această aducere a mentalităţilor unei autorităţi naţionale cu cerinţa celor de la Strasbourg, este foarte greu să se avanseze în această executare, iar varianta cea mai complicată şi, din păcate, des întâlnită, e aceea în care se combină cei doi factori", a spus Dina Cambrea.
Cele mai multe cauze reclamate la Strasbourg de cetăţenii români privesc condiţiile de detenţie precare, durata lungă a procedurilor, restituirea proprietăţilor şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti în termen. În ultimii 20 de ani, CEDO a dat 930 de condamnări în cazul României.