Românii ar putea merge fără viză în SUA
Statele Unite iau în calcul să adauge România pe lista țărilor ai căror cetățeni pot veni în SUA fără viză pentru o ședere de până la 90 de zile.
Articol de Răzvan Stancu, 27 Octombrie 2021, 09:05
Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, transmite Reuters, citat de Agerpres.
"Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România", a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului.
"Suntem foarte, foarte concentraţi pe program", a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.
În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.
Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.
"De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc", a spus Dow.
În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii "şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver".
În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări.
Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.
Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.
(RS)