România vrea o prezenta navala permanenta a NATO in Marea Neagra
Romania vrea o prezenta navala permanenta a NATO in Marea Neagra, a declarat presedintele Klaus Iohanis, astazi, dupa intalnirea cu Secretarul General al Nato Jens Stoltenberg.
Articol de Radiojurnal, 12 Mai 2016, 10:24
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări astăzi, după intalnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că NATO va răspunde ca şi pana acum, la orice ameniţare sau actiune agresivă din partea Rusiei. Klaus Iohannis si Jens Stoltenberg au insistat că scutul antiracheta nu este îndreptat împotriva Rusiei iar NATO nu vrea o confruntare cu Rusia.
Jens Stoltenberg a explicat ca este clar ca Rusia e gata sa fooloseasca forta militara pentru a retrasa granitele in Europa, asa cum a facut in Ucraina. Secretarul General al NATO a spus ca Alianta e gata sa isi creasca prezenta, daca va fi nevoie, la granita sa Estica. Jens Stoltenberg a precizat, la o intrebare Radio Romania, ca NATO va raspunde defensiv si in mod proportional.
“NATO consideră că nu e nicio contradicţie între o apărare puternică, un comportament ferm şi predictibil al Aliantei şi încercarea de a avea un dialog cu Rusia, transparenţă si reducerea riscurilor, pentru că, vedem cum prezenţa militară crescută de-a lungul graniţelor NATO creşte şi riscurile de accidente şi incidente”, a spus Jens Stoltenberg
Presedintele Klaus Iohannis a explicat, la o întrebare Radio Romania privind comasarea de noi forţe ruse la graniţa cu NATO, că tocmai acţiunile Rusiei fac România să ceara o prezenţă avansată a forţelor NATO, nu cu mii de soldaţi staţionţti ca pe vremea Războiului Rece, ci prin mai multe exerciţii militare comune.
“Ne dorim, şi am propus acest lucru, să avem o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră, care, sigur, va porni de la riverani, adică noi cu bulgari şi cu turcii, dar care în perspectivă trebuie să se integreze în abordarea NATO pentru partea sudică a flancului estic” a declarat Klaus Iohannis.
De altfel, Klaus Iohannis a spus că Romania vrea, chiar la summitul NATO din Polonia, în iulie, stabilirea cadrului unei prezenţe aliate navale permanente în Marea Neagră, includerea Mării Negre în toate procesele NATO de evaluare şi o prezenţă credibilă a Aliantei pe flancul estic.